Film i serije

Film sedmice: "Heima"

Film sedmice: "Heima"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Heima"

Praveći listu svojih omiljenih filmova prošle srijede ispustila sam islandski muzički dokumentarni film "Heima". I još sam u šoku kako se to desilo s obzirom na to da je "Heima", što u prevodu znači "kod kuće", jedan od mojih omiljenih dokumentarnih filmova, bez obzira na sve njegove mane i nedostatke.

U ljeto 2006. godine islandski bend "Sigur Ros" vratio se kući s vrlo uspješne turneje da održi seriju besplatnih koncerata. Ovaj film dokumentuje tu, sada već, legendarnu turneju jednako legendarnog benda, upotpunjenu intimnim refleksijama njegovih članova, interakcije s lokalnim stanovništvom i akustičnim izvođenjem.

Možda niste čuli za "Sigur Ros", ali ste sigurno čuli njihovu muziku u serijama "CSI", "24" ili u filmovima "Vanilla Skye", "Penelope" ili "Children of men". Kada su u pitanju njihova živa izvođenja, "Sigur Ros" se nalazi negdje između "Radioheada", Brajana Inoa i Rjođi Ikede i zaista predstavlja spektakl. Oni koji su to iskusili znaju o čemu govorim. Sa druge strane, a s obzirom na sam koncept i priču koju prati, "Heima" možda zvuči odbojno i možda možete očekivati da će ih takva vrsta filma prikazati kao pretenciozne umjetnike. Međutim, film postiže posve suprotno jer kroz niz intimnih intervjua i prikaz njihove uključenosti u lokalnu zajednicu "Heima" ih uspijeva pokazati kao drage, nježne, obične ljude s odličnim smislom za humor.

Snimanjem grupe na koncertima diljem Islanda, njihove Heime, Din Debloa uspijeva da zabilježi i uhvati intenzitet i veličanstvenost ne samo "Sigur Rosa" i njihovog živog izvođenja, nego i zemlje iz koje su potekli. "Heima" je sigurno jedno od najljepših audio-vizuelnih doživljaja i moja topla preporuka.

I za kraj, mala zanimljivost: dvije godine nakon što je "Heima" izašla, u sklopu "Kratkofila" u Narodnom pozorištu Republike Srpske održan je koncert Stejndora Andersona, islandskog izvođača izvorne muzike, kojeg je "Sigur Ros" pronašao i poklonio svijetu. Bio je to jedan od najboljih koncerata kojima sam u Banjaluci prisustvovala.

Ocjena: 5/5

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije