Film i serije

Film sedmice: "Južni vetar"

Film sedmice: "Južni vetar"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Južni vetar"

Po svom žanrovskom usmjerenju krimi s elementima akcije, "Južni vetar" je Avramovićevom prethodnom filmu, "Krojačeve tajne" iz 2006. godine, sušta suprotnost.

Koristeći se jednom ustaljenom formulom, što mu u konačnici ne treba uzeti za zlo, Miloš Avramović je snimio film o "dobrom" kriminalcu čiji jedan pogrešan potez dovodi do konflikta, uvodeći ga u krvavu intrigu koja prijeti da mu oduzme sve. Kliše predvidivih situacija i raspleta, "Južni vetar" je čist, nepretenciozan film jasne žanrovske koncepcije koji je napravljen da bi se dopao što širem auditorijumu, ne stideći se toga pritom niti jednog sekunda. Rekla bih da upravo zato radi i postiže takav uspjeh na blagajnama, iako ga lično nikada ne bih poželjela pogledati više puta.

Jer, da je riječ o nekoj holivudskoj produkciji, "Južni vetar" bi sigurno bio izvan mog radara, međutim, kao i obično, kontekst je ovdje od velike važnosti i u tom smislu "Južni vetar" je ona vrsta bioskopskog filma koja je Srbiji bila prijeko potrebna, pogotovo uzevši u obzir naslove koji su mu ove godine prethodili. I na tome treba biti zahvalan.

Izrazito muški film, kojim dominiraju Nebojša Glogovac u ulozi glavnog negativca Goluba, Srđan Todorović kao flambojantni Jani, te Dragan Bjelogrlić kao Car, pokazao je još jednom da je Srbija krajem 20. vijeka iznjedrila jednu generaciju glumaca na koje bi trebalo da bude ponosna. Miloš Biković u glavnoj ulozi (Petra Maraša) je dobar, na momente i odličan, ali ono što mu nedostaje jeste ta vrsta siline kakvu imaju njegove starije kolege zbog čega u scenama emotivne ranjivosti on postiže ono što mu ne polazi za rukom kada bi trebalo da bude strašan, opasan i nemilosrdan. Ipak, vidjeti Bikovića u drugačijoj vrsti uloge od one na koju smo navikli, gledajući ga kako se odlično snalazi u jednako odličnim scenama akcije, po kojima će ovaj film ostati upamćen, ovdje je značajno osvježenje.

Iako daleko od savršenog, "Južni vetar" je ona vrsta projekta koja će, sudeći prema broju kupljenih karata, vratiti vjeru u srpski film, a publiku nazad u bioskope.

Ocjena: 4/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije