Film i serije

Film sedmice: "Kralj"

Film sedmice: "Kralj"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Kralj"

Savremena reinterpretacija Šekspira, doduše ovdje djelimično oslonjena na njegove drame o Henriju (tzv. Henriad - Ričard II, Henri IV i Henri V), "Kralj" (The King) je najnovija produkcija Netlifksa (Netflix), ovaj put ukorijenjena u određeni istorijski kontekst, shodno temi koju obrađuje, sa primjesama "Igre prijestola" (Game of Thrones).

U pitanju je 15. vijek, za vrijeme vladavine Henrija V, princa od Velsa i kralja Engleske, i njegove bitke kod Aženkura, tokom Stogodišnjeg rata, koja ga je vinula u besmrtnost. 

Mladog kralja igra Timoti Šalame (Timothee Chalamet), Džoel Edžerton (Joel Edgerton) je Falstaf, Šekspirov lik koji u stvarnosti nije postojao, dok kraljevog protivnika, dofena Francuske Luja, vojvodu od Gijene, igra Robert Patinson (Robert Pattinson).

Iako je izbor glumaca interesantan i kvalitetan, jer su Edžerton, Šalame i Patinson dosad nebrojeno puta dokazali svoj talenat, doduše ovaj posljednji uglavnom kroz nezavisne produkcije u nastojanju da izbjegne glas koji ga bije još od "Sumrak sage" (Twillight), taj talenat, posebno Šalameov, nije bio dovoljan da izvuče najbolje što se iz "Kralja" dalo izvući. 

Problem, naravno, leži u nespretnom tekstu koji je nekako u hodu izgubio ono najvažnije od Šekspira - osjećaj gubitka i poetičnost u prikazu.

Umjesto toga, dobili smo film (možda čak i predugačak) kojem u njegovom nastojanju da izazove određen osjećaj ponosa u eri Brexita (taj stav se čita iz svakog njegovog kadra, posebno uzevši u obzir da Henri V važi za jednog od najvažnijih engleskih kraljeva koji je, može se reći, jednim potezom ujedinio podijeljeno kraljevstvo, vrativši mu ne samo ponos nego i osjećaj vojne nadmoći) nedostaje snaga da zakuca svoju poentu i da joj da cjelokupni smisao.

Ako scenario, a ovdje ne mislim samo na dijaloge, stavimo po strani (što je vrlo teško), onda dobijamo jedan vizuelno i stilski besprijekoran film, s jednako besprijekornom atomsferom, međutim, postavlja se pitanje - da li je stil dovoljan?

Procijenite sami. 

Ocjena: 3,5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije