Film i serije

Film sedmice: Mamac

Film sedmice: Mamac
Foto: N.N. | Film sedmice: Mamac

Mark Dženkin je novo ime britanskog filma koje moramo upamtiti. Ovaj reditelj, montažer i scenarista iza sebe ima već petnaest filmova, međutim, riječ je uglavnom o dokumentarnim i kratkim igranim filmovima. U tom smislu "Mamac" (Bait) je njegov prvenac.

Kao izvanredna, ali i vizuelno neobična parabola, koja se suštinski bavi gentrifikacijom Kornvola i relativno izumirućom profesijom, "Mamac" je snimljen 16-milimetarskom kamerom i izgleda kao da je izašao iz pedesetih godina prošlog vijeka. Koristeći se ovom kamerom, crno-bijelom tehnikom i obiljem lokacija na evropskom obodu Atlantskog okeana, Dženkin nam je poklonio film ukorijenjen u lokalnom nasljeđu i tradiciji, bogat crnim humorom i atmosferom koja ovom području i te kako priliči. Zapravo, kompletan film može se okarakterisati kao film raspoloženja. Teškog i sumornog kao okean i prostor kojem je posvećen i kojim se bavi.

Centralni lik ove priče, koja je mahom snimljena u krupnom kadru, jeste Martin Vord (Edward Rowe), lokalni ribar dobrog srca i prijeke naravi, koji gaji izrazitu netrpeljivost prema uplivu novog novca u svoje ribarsko selo. U nastojanju da spoje kraj s krajem, Martin i njegov brat Stiven (Giles King) dovijaju se na različite način koji obično uključuju vodu u tu jednačinu.

Ono što je posebno interesantno u ovom filmu je način na koji, koristeći se analognom opremom i tehnikom stare škole kako bi dobio arhaičan izgled i atmosferu filma, Dženkin svojom pričom pravi ekstreman kontrast, jer u prvi plan stavlja savremenu zabrinutost zbog gubitka lokalne kulture i tradicija. Tako ključno pitanje koje se ovdje postavlja postaje ono koje se bavi starim načinom života nekih prošlih generacija i preispitivanjem kako mu se možemo vratiti, trebamo li i, ako je odgovor potvrdan, zašto?

Monika Ponjavić, teoretičar i filmski kritičar

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije