Film i serije

Film sedmice: Napuštajući Nedođiju

Film sedmice: Napuštajući Nedođiju
Foto: N.N. | Film sedmice: Napuštajući Nedođiju

Kao veliki ljubitelj koreografije i umjetničkog opusa Majkla Džeksona opirala sam se ideji da pogledam "Napuštajući Nedođiju" (Leaving Neverland), novi dokumentarni film u produkciji Kanala 4 i HBO-a, čiji se fokus stavlja na intimne priče dvojice muškaraca - Vejda Robsona i Džejmsa Sejfčaka - koji tvrde da su kao djeca bili seksualno zlostavljani od strane kralja popa.

Odbijala sam jer nisam željela da dolazim u kontakt sa pričom ispričanom kroz dokumentarni film koji često predstavlja situacije jednostrano i obično ima jasnu i određenu namjeru koja se sagledava iz tog jednog, latentno subjektivnog ugla.

Iako je film ispričan iz ugla dvije osobe koje su tokom perioda suđenja, nakon optužbi Džordija Čendlera i Gevina Arviza, branile Džeksona i bile presudne u njegovom oslobađanju optužbi, nekoliko dana kasnije još uvijek sam pod jakim utiscima potpuno nesigurna u svoj stav.

Sa jedne strane, riječ je o filmu koji na nedvosmislen način prikazuje tragične sudbine ne samo dječaka koji su tokom devedesetih provodili svoje vrijeme sa Majklom Džeksonom u jednom intimnom i zabrinjavajućem okruženju, nego i tragičnu sudbinu kralja popa koji je kao dijete nemilosrdno bačen u mašinu koja ga je doslovno sažvakala i ispljunula. Gledajući stvari iz tog ugla, prilično je jasno i izvjesno da je do seksualnog zlostavljanja došlo. Sa druge, jedan mali postotak mene ipak me tjera na kritičko promišljanje i sagledavanje svih činjenica oko ovog kontroverznog slučaja jer se ovdje radi o jednoj od najpopularnijih ikona pop kulture, te velikoj količini novca.

Međutim, kada bih sve to stavila po strani, ostaje činjenica da su majke ovih dječaka, koji svi redom izgledaju identično (i kao djeca i kao odrasli muškarci), što je vrlo simptomatično, dozvolile i na jedan indirektan način podvodile svoju djecu zarad boljeg života, novca i statusa. Pogledajte film i donesite svoj sud. Što se mene tiče, Majkl Džekson više nikada neće biti posmatran istim očima bez obzira na to šta se na kraju ispostavi kao istina.

Ocjena: 4/5

Monika Ponjavić, teoretičar i filmski kritičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije