Film i serije

Film sedmice: 'Phantom thread'

Film sedmice: 'Phantom thread'
Foto: N.N. | Film sedmice: 'Phantom thread'

Svi filmovi Pola Tomasa Andersona su posebni i svi su, bez izuzetka, odlični. Izabrati jedan je gotovo nemoguće, ali "Fantomska nit" (Phantom Thread) je prišao jako blizu.

Kao i ranije, i ovdje priča, izmještena u vrijeme izvan vremena, prati izgubljenog muškarca u potrazi za identitetom, za porodicom, za smislom, a muzika Džonija Grinvuda na sebe ponovo preuzima ulogu lika, učestvujući tako u njegovom građenju. Iako koristi iste elemente, Anderson kao rezultat dobija posve nov i posve različit film.

Glumci su, sasvim očekivano, na visi zadataka, što je najveća zasluga reditelja, koji ih kroz proces vješto vodi. Potpuno nepoznata, Viki Krips dominira svakim kadrom, uspijevajući da sa lakoćom iznese svaku Andersonovu napisanu riječ i svaki gest. U pitanju je veliki uspjeh uzevši u obzir da joj je partner Dej Luis, najveći glumac danas, kojem je ovo navodno posljednji film.

Bogatstvo ovog filma se, međutim, odslikava u raskoši svih slojeva koje Anderson u njega unosi i koje možemo skidati jedan po jedan, gotovo u beskonačnost. U prvom, ovo je studija lika, priča o teškom, zahtjevnom ekscentriku, o čovjeku vođenom i definisanom ritualima kojima robuje i za kojeg nikada niste sigurni da li bi trebalo da ga žalite ili prezirete. U drugom, u pitanju je romantični film koji se bavi jednim komplikovanim odnosom dvoje sociopata i pitanjem pozicije muze u odnosu na umjetnika, te cijene koju bi trebalo platiti za jedno takvo mazohističko iskustvo. U trećem, "Fantomska nit" je, kao i "La La Land", film koji se referiše na brojne klasike, ali to radi puno suptilnije i puno, puno bolje. U četvrtom, koristeći se jezikom starih gotičkih romansi, on postaje vjerodostojna, gotovo horor priča o duhovima. Ali, ispod svega toga, ovo je film koji svoju inspiraciju crpi iz bajki. I tu leži njegova najveća vrijednost i privlačnost, u misteriji i mističnosti koju nam Anderson suptilno i iskreno prenosi na velike ekrane.

Ocjena: 5/5

(Monika Ponjavić, teoretičar i filmski kritičar)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije