Film i serije

Film sedmice: "Princeza i ratnik"

Film sedmice: "Princeza i ratnik"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Princeza i ratnik"

"Princeza i ratnik" (Der Krieger und die Kaiserin) je film koji ove godine slavi drugu deceniju postojanja. U pitanju je njemački film, reditelja Toma Tikvera (Tom Tykwer), poznatog po djelu "Trči, Lola, trči" (Run Lola Run), koji je u vrijeme kada je izašao izazvao veliko uzbuđenje kako kod publike, tako i kod kritike.

"Princeza i ratnik" je njegovo manje poznato djelo, ali dosta zrelije, potentnije, smislenije i naposlijetku hrabrije. Kao i u "Loli", i ovdje je glavna uloga pripala Franki Potente (Franka Potente) koja igra Sisi, medicinsku sestru u psihijatrijskoj bolnici, obožavanu od strane svojih pacijenata.

Njenog partnera Bodu, lokalnog pljačkaša banke koji je otpušten iz pogrebne kuće zbog nekontrolisanog plakanja, igra Beno Furman (Benno Furmann), kojeg ste, između ostalog, mogli gledati i u odličnoj, hvaljenoj seriji "Vavilon Berlin" (Babylon Berlin). Njihovi putevi se ukrste u trenutku kada se Bodo, u bijegu od policije, zavuče ispod kamiona gdje pronađe Sisi u lokvi njene krvi. Nakon što joj spasi život, Sisi postane uvjerena da su ona i Bodo srodne duše, čime radnja samog filma manje-više i počinje.

Kao i kod "Lole", i ovdje je Tikverova fascinacija vremenom i više nego očigledna jer vrijeme, uz pitanje sudbine i predestinacije, postaje centralna tema ovog bizarnog filma koji ne mari za pravila. Primjer za to je činjenica da Tikver koristi elemente "heist" filma, trilera i romanse, ne kako bi napravio film o pljački, triler ili romansu, ili ne samo, nego kako bi nam prikazao narativnu mapu kojom bi njegovi likovi trebalo da se kreću, ali koji od nje zapravo odstupaju. Koristeći se takvim konvencijama, on naglašava jasne suprotnosti kojima film obiluje, ali i svoje likove koji se, u većini slučajeva, nalaze u raskoraku sami sa sobom i svijetom koji ih okružuje. "Princeza i ratnik" nije film bez mane, ali je sigurno jedan od najboljih filmova koje je Tikver ikada snimio, jedan od najboljih te godine kada je izašao i jedan od onih koje ćete zauvijek pamtiti.

Monika PONJAVIĆ, teoretičar i filmski kritičar

Ocjena: 5/5  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije