Film i serije

Film sedmice: Srbenka

Film sedmice: Srbenka
Foto: N.N. | Film sedmice: Srbenka

U Banjaluci je u četvrtak počeo Festival angažovanog filma "Filming the Other" na temu suočavanja sa prošlošću, a u organizaciji "Vizart filma". Festival je otvoren filmom "Srbenka", drugim filmom hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića.

Tema filma, koja prati razvoj i postavku predstave "Aleksandra Zec", jeste posljedica rata koja je ostavila dubok trag na cjelokupno balkansko društvo, uključujući i njegove umjetnike. Kao i predstava i film je izazvao burne reakcije u Hrvatskoj jer preispituje ubistvo sprske djevojčice Aleksandre Zec u Zagrebu početkom građanskog rata, koje je postalo simbol netolerancije i etničkog čišćenja, ali i povod za nove podjele i previranja.

Harizmatični Frljić, poznat po svom provokativnom i angažovanom radu, tokom ove predstave prolazi kroz emotivan proces, stavljajući na scenu glumačku postavu, mahom u tridesetim godinama, čime je dodat novi sloj čitanja jer su svi oni tokom rata bili djeca, te rat za njih kolektivno predstavlja veliku traumu iz djetinjstva. Posmatrajući stvari iz ugla koji nam Frljić nudi, a kroz rad ne samo glumaca, nego i četiri djevojčice, od kojih je jedna Srpkinja, postaje jasno da hrvatsko društvo još uvijek nosi jasne ožiljke kao i da se percepcija o Srbima, kao manjini u Hrvatskoj, još uvijek nije značajno promijenila, ni nakon dvadeset pet godina, što je, između ostalog, slučaj i sa ostalim državama bivše Jugoslavije.

Slijepčevićev pristup bavljenja ovom temom uvodi drugi nivo reprezentacije koji ima dvojaku ulogu. Sa jedne strane, omogućeno je da se istraži priča kroz percepciju mladih ljudi i umjetnika čija lična mišljenja i iskustva postaju dio samog procesa. Sa druge strane, upravo takav pristup, umjesto onog koji bi se bavio direktno istraživanjem i dokumentarističkim prikazom rata, dao je izvjesnu dozu sentimentalnosti koja niti u jednom trenutku nije graničila sa patetikom što je, posebno kada se radi o tretiranju ovako kompleksnih tema, zaista trijumf.

(Autor je teoretičar i filmski kritičar)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije