Film i serije

Film sedmice: "Tok ljudi"

Film sedmice: "Tok ljudi"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Tok ljudi"

"Tok ljudi" (eng. Human Flow), u režiji kontroverznog konceptualnog umjetnika Ai Veiveija (Ai Weiwei), je njemački dokumentarni film o izbjegličkoj krizi.

Rezultat filma, koji je snimljen različitim tehnologijama, uključujući standardne kamere, ali i dronove i telefon (iPhone), je putovanje kroz 20 zemalja svijeta s ciljem upoznavanja i boljeg razumijevanja trenutne izbjegličke krize s kojom se suočovamo. Koristeći se metodom intervjua, s ekspertima iz oblasti, ali i ljudima koji su direktno pogođeni ovom vrstom društvene kataklizme, Veivei izbjeglice svrstava u četiri kategorije: međudržavni rat, etnički sukobi, neetnički konflikti i bijeg od uspostavljene represije.

U tom smislu, film se fokusira na dva, uslovno rečeno, tipa izbjeglica - one koji su bili prisiljeni da bježe preko granice i one koji su bili promorani da napuste svoje domove, ali su raseljeni i izmješteni unutar teritorije svoje zemlje. Sa druge strane, Veivei se koncentriše i na sam odgovor na izbjegličku krizu, na empatiju zemalja u neposrednom okruženju, ali i onih koje su dijelom odgovorne za ovakvo stanje.

Najveća snaga njegovog filma odslikava se u trenucima pokreta, prateći tok ljudi koji snažno grabe naprijed, u želji za slobodom i mirom. Kamera, postavljena u ptičju perspektivu, nam donosi zapanjujuće scene jednog mora ljudi, scene egzodusa na koje dosad, u ovom kontekstu, nismo navikli. Iako sam autor ne dolazi do konkretnih odgovora, njegova angažovanost sa subjektima koje prati je protkana takvom snažnom ljudskošću i na jedan zastrašujući način nas dovodi do zaključka da su migracije zapravo novo stanje na mapi globalnih tržišnih sila i da je naš jedini način opstanka na planeti koja svakim danom postaje sve manja u suživotu.

Ocjena: 4,5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije