Film i serije

Film sedmice: "Uvreda"

Film sedmice: "Uvreda"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Uvreda"

"Uvreda" je etički skliska moralna priča ili, bolje rečeno, pouka, koja pažljivo, vrlo pažljivo, prevazilazi sve granice, kulturu i sva religijska uvjerenja

Libanski film "Uvreda" (The Insult) na vješt način uspijeva da pretvori jedan beznačajan spor u metaforu za život na Bliskom istoku.

Odlična studija mržnje, ali i ponosa, onog iskonskog, za koji se umire, "Uvreda" je etički skliska moralna priča ili, bolje rečeno, pouka, koja pažljivo, vrlo pažljivo, prevazilazi sve granice, kulturu i sva religijska uvjerenja.

Zaplet filma nastaje u trenutku kada Libanac Kristijan Toni (Adel Karam) i izbjeglica iz Palestine Jaser (Kamel el Baša) razmijene nekoliko grubih riječi zbog odvoda na Tonijevom balkonu koji je Jaser pokušavao popraviti.

S riječi se uskoro prelazi na jedan novi stadijum u kojem će ova bezazlena razmirica, naizgled malih razmjera, eskalirati u nasilje i, na kraju, suočavanje dvojice muškaraca i njihovih porodica na sudu, skrećući tako na sebe pažnju nacionalnih razmjera.

U pitanju je iskren i snažan argument za empatiju, koje smo danas, kao društvo, sve više lišeni, a predvođen je dvojicom izvanrednih glumaca, čiji su likovi ljudi koji imaju više toga zajedničkog nego što su zapravo voljni da priznaju. A, na kraju krajeva, zar nam tako nije i u svakodnevnom životu?

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije