Film i serije

Film sedmice: "Zvijezda je rođena"

Film sedmice: "Zvijezda je rođena"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Zvijezda je rođena"

Svaka generacija ima svoju verziju "Zvijezde" (eng. A Star Is Born), bezvremene priče o preplitanju karijera dvoje umjetnika u ljubavi, nastale iz pera Vilijama Velmana (William Wellman), Roberta Karsona (Robert Carson), Doroti Parker (Dorothy Parker) i Alana Kembela (Alan Campbell).

U toj prvoj verziji, iz tridesetih godina prošlog vijeka, koju je Velman i režirao, priča prati mladu glumicu (Janet Gaynor) i izblijedjelu zvijezdu (Frederic March), koja joj pomaže da započne svoju filmsku karijeru. Zatim je uslijedio Cukorov (George Cukor) klasik sa Džudi Garland (Judy Garland) i Džejmsom Mejsonom (James Mason) iz 1954, koji je postavio priču u muzičke okvire koji će se pratiti i dan-danas. Treća verzija, sa Barbrom Strejsend (Barbara Streisand) i Krisom Kristofersonom (Kris Kristofferson) izašla je 1979. u formi rok mjuzikla.

I kada se stvari tako hronološki postave, postaje jasno da je svaka generacija, osim moje, uzevši u obzir da do Kuperove (Bradley Cooper) verzije stoje tri decenije praznine, defakto imala svoju "zvijezdu".

Sada, u priči za publiku 21. vijeka, muzički par su Ledi Gaga i Bredli Kuper. Gaga u svojoj prvoj velikoj ulozi za film, a Kuper u svom debiju… svega, osim glume, jer je Kuper producirao film, adaptirao scenario i doprinio komponovanju pjesama. U tom smislu, "Zvijezda je rođena" je u cijelosti Kuperov projekat - od do.

Ono što je fascinantno u ovoj toliko puta ispričanoj priči jeste upravo to što su Gaga i Kuper ovdje demonstrirali, da je na nekom metanivou "Zvijezda je rođena" sada postala priča o izvrtanju narativa i demonstraciji talenata dvoje ljudi za koje niste znali da mogu to što mogu. I u tom smislu, "Zvijezda je rođena" je, bez obzira na svoju familijarnost, tako nova i svježa.

Ocjena: 4/5

Autor je Monika Ponjavić, teoretičar i filmski kritičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije