Film i serije

Film za djecu "Zlogonje" oduševio mališane

Film za djecu "Zlogonje" oduševio mališane
Foto: N.N. | Film za djecu "Zlogonje" oduševio mališane

ISTOČNO SARAJEVO - Premijernim prikazivanjem igranog filma za djecu "Zlogonje", autora Raška Miljkovića, jutros je u Istročnom Sarajevu počeo 12. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar 2018".

"Miljkovićeve `Zlogonje` su priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga djeca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svijet iz mašte u koji Milica malo po malo uspijeva da se probije", rekao je izvršni direktor festivala Vitomir Mitrić.

On kaže da su nakon filma "Zlogonje", mališani u Istočnom Sarajevu uživali u izboru animiranih filmova koji su prikazani u okviru Kids programa, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Povodom obilježavanja 20 godina Akademije umjetnosti Banjaluka, koji je laureat 12. "Prvog kadra", realizovana je projekcija igranih i dokumentarnih filmova "Princeza i poštar" Dragana Radetića, "Sa dve noge u zemlji" Saše Hajdukovića, "Konstrukcija" Tamare Kesić, "Praznovanje" Dejana Javorca, "Neko od nas" Anje Kavić, "Imperativ" Jelene Ilić Todorović i "Oj, Krajino" Saše Karanovića.

Istovremeno, u Zvorniku je održana Filmska škola – radionica animiranog filma "Prvog kadra".

Premijernim prikazivanjem igranog filma "Granice kiše" Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, večeras će svečano biti otvoren 12. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".

Festival će otvoriti pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković u 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić najavila je da će premijeri filma "Granice kiše" prisustvovati producentska i glumačka ekipa filma, kao i brojni gosti i značajna imena dokumentarnog filma iz cijelog svijeta.

Ona je rekla Srni da je poznati srpski glumac, režiser i producent Lazar Ristovski 12. "Prvom kadru" i svima koji prave "ovaj divni i važan festival, a naročito publici", uputio poruku u kojoj je poželio da im budući festivalski dani proteknu u lijepom druženju sa likovima iz filmova.

"Ljudi sa platna su hrabriji od vas koji gledate. Poštujte ih. Vaš kralj Petar Prvi...", stoji u poruci Ristovskog.

Otvaranje festivala pratiće izložba fotografija autora Aleksandre Jovanić i Čarne Manojlović "Hrabre žene putuju kroz vreme", među kojima su Nadežda Petrović i Milunka Savić.

U zvaničnom takmičarskom programu festivala takmičiće se 42 filma iz 17 zemalja, koji će biti prikazani u šest festivalskih selekcija, a njihov kvalitet ocjenjivaće stručni žiri u sastavu: filmski kritičar Srđan Savić iz Niša, reditelj Čarna Manojlović iz Beograda i reditelj Jelena Radenović iz Beograda.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu jedinstvenu manifestaciju podržali su Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i Grad Zvornik.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije