Film i serije

"Filmoteka" posvećena Feliniju, Bergmanu, Fasbinderu na Palama

"Filmoteka" posvećena Feliniju, Bergmanu, Fasbinderu na Palama
Foto: N.N. | "Filmoteka" posvećena Feliniju, Bergmanu, Fasbinderu na Palama

Kinoteka Republike Srpske organizuje na Palama od večeras "Filmoteku", koja je posvećena velikanima režije - Federiku Feliniju, Ingmaru Bergmanu i Rajneru Verneru Fasbinderu.

"Filmoteka" će početi večeras projekcijom čuvene Felinijeve "Ulice" /La Strada/ iz 1954. godine, sa Đulijetom Masinom i Entoni Kvinom u glavnim ulogama, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Sutra je na programu je "Sedmi pečat" čuvenog švedskog režisera Ingmara Bergmana, koji kroz poetsku alegoriju o srednjevjekovnom vitezu Antonijusu Bloku, uhvaćenom u izgubljenoj partiji šaha sa smrću, Bergman sjajno dočarava sednji vijek i postavlja prvo od niza metafizičkih pitanja o odnosu čovjeka i Boga, temi koja će ga zaokupljati čitavu deceniju.

"Sedmi pečat" smatra se klasikom svjetske kinematografije i jednim od najznačajnijih filmova svih vremena.

U četvrtak, 5. jula, posljednjeg dana "Filmoteke", na programu je Fasbinderov film "Strah jede dušu" iz 1974. godine, koji, iako snimljen prije više od 40 godina, ne gubi na aktuelnosti, naročito u uslovima migrantske krize i terorističkih napada.

Šovinizam, rasizam, malograđanština i oportunizam osnovne su teme kojima se Fasbinder, na njemu svojstven način, bavi u ovom ostvarenju.

"Filmoteka" će biti održana u Art galeriji "G 3", sa početkom u 20.00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije