Film i serije

Filmoteka u Palama posvećena legendarnim glumicama zlatnog doba Holivuda

Filmoteka u Palama posvećena legendarnim glumicama zlatnog doba Holivuda
Foto: Srna | Filmoteka u Palama posvećena legendarnim glumicama zlatnog doba Holivuda

Junska filmoteka, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 23. do 25. juna u Palama, biće posvećena legendarnim glumicama zlatnog doba Holivuda - Merilin Monro, Bet Dejvis, Džoan Kraford i Ketrin Hepbern, koje su ključne uloge ostvarile u filmovima koji su ušli u istoriju svjetske kinematografije.

Prvi je na programu film Bilija Vajdlera "Neki to vole vruće" (1959) sa Merilin Monro u glavnoj ulozi. U ovoj, prema ocjeni Američkog filmskog instituta, najboljoj filmskoj komediji svih vremena igraju i čuveni glumci Toni Kertis i Džek Lemon.

Film je osvojio "Oskara" za najbolji kostim i još pet nominacija, a Monroova je nagrađena "Zlatnim globusom", što je njena jedina velika glumačka nagrada. Američki filmski institut svrstao ju je na šesto mjesto na listi 10 najvećih glumica svih vremena.

Naredne večeri, 24. juna, na programu je film "Šta se dogodilo sa Bejbi Džejn?", sa legendarnom Bet Dejvis u nezaboravnoj ulozi psihopate u ovom kultnom trileru Roberta Oldriča iz 1962. godine, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

U filmu igra i njena vječita rivalka, čuvena holivudska zvijezda Džoan Kraford, jedna od najvećih glumica tridesetih godina prošlog vijeka, podjednako uspješna u nijemim i zvučnim filmovima Holivuda.

Bet Dejvis bila je prva predsjednica Američke akademije nauka i umjetnosti, prva žena nominovana za 10 "Oskara", od kojih je osvojila dva, prva koja je dobila nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta, najpopularnija i najplaćenija zvijezda četrdesetih do sredine pedesetih godina prošlog vijeka.

U četvrtak, 25. juna, na programu je istorijska drama "Zima jednog lava" Entonija Harvija iz 1968. godine sa Piterom O`Tulom i Ketrin Hepbern u glavnim ulogama. To je film koji je osvojio tri "Oskara", te još 12 nagrada i čak 18 nominacija.

"Oskar" za najbolju žensku ulogu pripao je Ketrin Hepbern, koja sa četiri osvojena "Oskara" još drži primat među glumicama.

Ketrin Hepbern, američka filmska, pozorišna i televizijska glumica, proglašena i najboljom glumicom 20. vijeka, ostavila je pečat u istoriji filma zahvaljujući ulogama romantičnih, šarmantnih, ljupkih, ali nekonvencionalnih, obrazovanih i nezavisnih žena, snažne volje i velikog samopouzdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije