Film i serije

Filmovi Dušana Makavejeva na programu "Filmoteke"

Filmovi Dušana Makavejeva na programu "Filmoteke"
Filmovi Dušana Makavejeva na programu "Filmoteke"

PALE - Kinoteka Republike Srpske večeras će na Palama otvoriti "Filmoteku" na čijem će se programu naći najpoznatiji filmovi Dušana Makavejeva, jednog od začetnika crnog talasa i jednog od najistaknutijih, ali i najkontroverznijih autora u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Iz Kinoteke Republike Srpske saopšteno je da će u okviru trodnevne "Filmoteke" biti prikazani Makavejevljevi igrani filmovi "Čovek nije tica" /1965/, "LJubavni slučaj ili Tragedija službenice PTT" /1967/, "V.R. Misterije organizma" /1971/, te dokumentarni film "Parada" /1962/.

Program počinje projekcijom dokumentarnog filma "Parada", nakon čega će publika imati priliku da vidi i prvi Makavejevljev igrani film "Čovek nije tica", u kojem glavne uloge tumače Milena Dravić, Janez Vrhovac, Boris Dvornik i Stojan Aranđelović.

Ovaj film je naznačio Makavejevljev specifičan filmski stil i kasnije uspjehe.

U srijedu, 26. aprila, na programu je "LJubavni slučaj ili Tragedija službenice PTT", sa Evom Ras i Slobodanom Aligrudićem u glavnim ulogama. U filmu igraju i Ružica Sokić i Miodrag Andrić.

Ovaj film, takođe, pripada crnom talasu, obiluje mataforama i asocijacijama na društvo koje je samo naizgled zdravo, zbog čega je bio u nemilosti tadašnje vlasti, ali je postigao veliki uspjeh u zemlji i svijetu, posebno prepoznatljiv po čuvenoj sceni nage Eve Ras sa crnom mačkom.

U četvrtak, 27. aprila, na programu je napoznatiji film ovog režisera "V.R. Misterije organizma", koji je izazvao brojne polemike, kritike i osude "kao djelo koje ima tendenciju degradacije revolucije i njenih tekovina", pa je kao takav, iako bez zvanične zabrane, zabranjen za prikazivanje, a Makavejev označen kao persona non grata, nakon čega je emigrirao u inostranstvo.

Film je u bivšoj Jugoslaviji prvi put javno prikazan tek 1986. godine.

Zahvaljujući zapadnonjemačkom koproducentu, film je ipak dospio do publike širom svijeta, osvojio brojne nagrade i priznanja, svrstavši istovremeno Makavejeva među respektabilne autore svjetske kinematografije.

Film se bavi i pitanjima crvene buržoazije i seksa. Himnu za film napisao je i izveo Bulat Okudžava. U filmu igraju Milena Dravić, Jagoda Kaloper, Miodrag Andrić, Zoran Radmilović...

Osim filmova koji će biti prikazani u okviru aprilske "Filmoteke" , Makavejev je režirao i igrane fimove "Nevinost bez zaštite" /1968/, "Svit muvi" / iz 1973/, "Montenegro" /1981/, "Koka-kola kid" /1985/, "Manifesto" /1988/, "Gorila se kupa u podne" /1993/.

Makavejev je dobitnik velikog broja domaćih i stranih nagrada.

Aprilska "Filmoteka" održava se u Art galeriji "G 3" na Palama u okviru ciklusa "Velikani srpskog filma".

Ulaz za publiku je besplatan, a projekcije počinju u 20.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije