Film i serije

Filmovi iz programa "Sarajevo grad filma" dostupni besplatno do 24. maja

Filmovi iz programa "Sarajevo grad filma" dostupni besplatno do 24. maja
Foto: N.N. | Filmovi iz programa "Sarajevo grad filma" dostupni besplatno do 24. maja

SARAJEVO - Program kratkih filmova snimljenih u Sarajevu - ekskluzivan izbor filmova iz projekta "Sarajevo grad filma", kako je saopšteno iz Sarajevo film festivala (SFF), biće dostupan besplatno i idućih sedam dana, do 24. maja.

"Mjesec kratkih filmova snimljenih u Sarajevu povodom 6. aprila, Dana grada, kao poklon publici organizovali su 'Sarajevo grad filma' UNESCO-a i grad Sarajevo. Filmove je u mjesec dana pogledalo više od 20.000 gledalaca", kažu iz SFF-a.

Kako je dalje rečeno, "Sarajevo grad filma" je projekt Obala Art Centra - Sarajevo film festivala, pokrenut s misijom da otkrije, pruži podršku i promoviše talenat filmskih stvaralaca te da omogući njihovu saradnju i razmjenu iskustva u stvaranju zajedničkog filmskog djela.

"U okviru ovog projekta je u periodu od 2008. godine do danas više od 300 mladih režisera, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera svoje kratke filmove snimilo u Sarajevu. Neki od filmova nastalih u okviru projekta imali su izuzetno uspješan festivalski život i ostvarili međunarodni uspjeh", saopštavaju iz SFF-a. 

U programu koji će biti dostupan dodatnih sedam dana, saopštili su u nastavku, publici širom svijeta do 24. maja biće dostupna 33 filma.

Neki od tih filmova su "Oslobođenje u 26 slika" (Ivan Ramljak i Marko Škobalj), "Alenino putovanje" (Karoly Ujj Meszaros), "Šoping" (Alen Drljević), "Mahala" (Matija Debeljuh), "Vidimo se u Sarajevu" (Vanja Sviličić), "Nekako s proljeća" (Nikolina Barić), "Čekanje" (Daniel Béres), "Muzej prekinutih veza" (Iulia Rugina), "Ružičasta rijeka" (Zacharias Mavroeidis).

Tu su i  filmovi "Žena u ljubičastom" (Igor Drljača), "Frigidance" (Kelmend Karuni), "Unazad" (Georgis Grigorakis), "Pametnice" (Hana Jušić, Sonja Tarokić), "Revizor" (Catalin Musat), "Tjelesna funkcija" (Dane Komljen), "Edina" (Nóra Lakos), "Posthumno" (Cenk Erturk), "Scene sa ženama" (Nikola Ljuca), "Kružni tok" (Orsi Nagypal), "Nešto slatko" (Jelena Gavrilović), "Godišnji na moru" (Cristina Groşan), "Jutarnje molitve" (Konstantina Kotzmani, Katarina Stanković), "Moja! Moja! Moja sobica!" (Barbara Vekarić), "Kiša u Sarajevu" (Paul Negoescu), "Turist" (Ariel Shaban), "Fikus" (Andrey Volkashin), "Veliki skok" (Zulfikar Filandra), "Trojka" (Thanasis Neofotistos), "Znak" (Eleonora Veninova, Yona Rozenkier), "Prava" (Urška Djukić, Gabriel Tzafka), "U tvojim rukama" (Maša Šarović, Sharon Engelhart), "Pljuvačka" (Neven Samardžić,  Carolina Markowitz) i "Paket" (Dušan Kasalica, Teodora Ana Mihai).

"Uz pojedine filmove kao bonus sadržaj postavljena je i video-poruka dijela autorske ekipe filma", rečeno je iz Direkcije SFF-a.

Prijave za volontere na 28. SFF-u

Otvorene su prijave za volontiranje na 28. Sarajevo film festivalu, a online prijavu je moguće ispuniti na www.sff.ba do 17. juna.

"Volontiranje je idealna prilika da se postane dio ovogodišnjeg, 28. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 12. do 19. avgusta. Volontiranje na festivalu je prilika koja, uz pristup određenom broju projekcija, omugućava i sticanje praktičnog iskustva organizacije događaja u profesionalnom i prijateljskom okruženju. Konkurs za prijavu za volontiranje je otvoren do 17. juna, a sve zainteresovane pozivamo da prijavu popune na www.sff.ba", kažu iz SFF-a.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije