Film i serije

Filmovi na "Kustendorfu" govore o ljubavi, poslu i smrti

Filmovi na "Kustendorfu" govore o ljubavi, poslu i smrti
Foto: RTRS/Arhiva | Filmovi na "Kustendorfu" govore o ljubavi, poslu i smrti

Na festivalu "Kustendorf" koji je otvoren na Mećavniku biće prikazano 14 filmova koji se izdvajaju po kvalitetu izrade, vještini filmskog pripovjedanja i po autentičnosti pogleda na svijet.

Programski urednik takmičarskog programa festivala Marko Milosavljević rekao je Srni da je zajedničko za sve filmove to što govore o ljubavi, poslu i smrti, i uglavnom je riječ o porodičnim odnosima i u većini filmova postoji lik majke.

"Autori filmovi koji su gosti festivala dolaze iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske. Ideja festivala je da neguje autorski pristup filmova, a mi verujemo da pre nego što se autori ostvare u punom smislu te reči snime i celovečernji film, da će snimati i kratkometražne filmove i pokušavamo da dovedemo reditelje, direktore fotografije, scenariste. Za neke filmove imamo sve te ljude filma, a za neke samo reditelje" istakao je Milosavljević.

On je naglasio da se festival izdvaja po tome što se održava na izdvojenom mjestu gdje su svi upućeni jedni na druge i prilično je lako stupiti u kontakt sa ekipama drugih filmova.

Na Mećavniku, na Mokroj Gori, i dalje pristižu gosti na festival koji je sinoć otvoren, i svi mogu da uživaju u filmskoj umjetnosti koju "Kustendorf" nudi ljubiteljima muzičkog i filmskog festivala.

U takmičarskom dijelu naći će se filmovi "Više od života" Aleksandre Lazarovski, "Krotki" Jovana Dimoskog i "Fitnes DŽim" Ognjena Isailovića iz Srbije.

Među izabranim filmovima su "Afrikat" Ane Đimesi iz Mađarske, "Elektrobugi", Valerije Kuznjecove iz Rusije, "Kaseta" Timura Murodova iz Uzbekistana, "Majčina zemlja" čiji je autor Hila Elena Rojzenman iz Izraela, te "Na Kserksovom tronu" Evi Kalojiropolu iz Grčke.

U borbi za najbolji film "Kustendorfa" su i "Obredi" Damjana Vondrašeka iz Češke, "Pismo svinji" Tala Kantora iz Izraela, "Povjetarac" Hamidreze Gosemi iz Irana, "Putnici, pažnja" Mareka Moučka iz Slovačke, "Snijeg u septembru" Dulma Purev Očira iz Mongolije i "Talponi" Vanje Viktor Kabir Tonjole iz Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije