Film i serije

Filmovi sa Kana na jesenjim festivalima

Filmovi sa Kana na jesenjim festivalima
Foto: N.N. | Filmovi sa Kana na jesenjim festivalima

Filmski festival u Kanu će početkom juna odabrati nekoliko filmova i zatim ih predstaviti na drugim filmskim festivalima. Razlog za ovu odluku je činjenica da je pojava pandemije virusa korona uticala na organizaciju festivala.

Jedna od opcija koju su organizatori razmatrali je organizacija festivala na jesen, međutim od ove ideje su odustali. Umjesto da svoj program održi na internetu, Filmski festival u Kanu će sarađivati sa festivalima koji se održavaju na jesen i preko njih će prikazati nekoliko odabranih filmskih naslova.

Direktor Tjeri Fremo izjavio je kako će tek krajem godine početi proces odabira filmova za 2021. godinu te će se tokom tog odabira u obzir uzeti i filmovi čije su premijere odgođene zbog pandemije virusa korona.

"Od danas održavanje festivala u fizičkom obliku je previše komplikovano, iz tog razloga ćemo objaviti zvaničnu selekciju filmova početkom juna", istakli su organizatori festivala.

Iz uprave Kanskog festivala dodali su da su bioskopi i filmska industrija bili posebno pogođeni pojavom pandemije virusa korona.

"Moramo ponovo da izgradimo značaj sedme umjetnosti kroz jedinstvo i solidarnost", zaključio je Fremo.

Tokom vikenda direktor festivala istakao je da će, umjesto objave kompletne liste filmova, Kanski festival predstaviti ostvarenja koja će biti na repertoaru kino-dvorana od sada pa do narednog proljeća. Ovi filmovi će dobiti oznaku "Kan 2020". U međuvremenu selekcija filmova za narednu godinu festivala počeće na jesen. Pojedini filmovi koji je trebalo da budu u ovogodišnjoj selekciji, a koji su bili prinuđeni da odgode svoje premijere za narednu godinu će se naći u selekciji "Kan 2021".

Što se tiče planova za ovu godinu, Kan će prikazivati svoja zvanična ostvarenja na festivalima kao što su Toronto, Devil Angouleme, San Sebastijan, Njujork, Busan, kao i na Fremoovom ličnom festivalu "Lumiere", koji se održava u Lionu.

Direktor festivala dodao je da je ideja o spajanju i zajedničkom emitovanju filmova sa Venecijanskim festivalom i dalje u opciji te da će se ovaj događaj sigurno održati.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije