Film i serije

Filmski maraton strave i užasa u Noći vještica

Filmski maraton strave i užasa u Noći vještica
Foto: Nezavisne novine | Filmski maraton strave i užasa u Noći vještica

Noć vještica je došla, a to znači da je vrijeme da pripremite horor filmove za taj svjetski popularni praznik! Kad je riječ o jezivoj sezoni, dobar filmski maraton jednako je bitan kao pripremanje kostima ili rezbarenje bundeva.

Filmovi imaju jedinstvenu moć da nas odvedu na mjesta izvan naše najluđe mašte. Ali, nije li to ono što čini Noć vještica: prihvatanje natprirodnog, čudnog i sablasnog, čak i ako samo na jednu noć.

Dakle, spremite se da iskusite najbolje filmove za Noć vještica! Kako bismo filmsku veče učinili što lakšom, predstavljamo vam nekoliko filmova koje ne preporučuje mejnstrim filmska industrija. Prijedlozi su "iz naftalina", ali kvaliteta ne nedostaje ni za sekundu.

1. Nosferatu (org. “Nosferatu, eine Symphonie des Grauens”) (1922)

U ovom vrlo uticajnom nijemom horor filmu, misteriozni grof Orlok (Maks Šrek) poziva Tomasa Hatera (Gustav von Vangenheim) u svoj udaljeni transilvanijski dvorac u planinama. Jezivi Orlok želi kupiti kuću u blizini Hatera i njegove žene Elen (Greta Šroder). Nakon što Orlok otkrije svoju vampirsku prirodu, Hater se bori da pobjegne iz dvorca, znajući da je Elen u ozbiljnoj opasnosti. U međuvremenu Orlokov sluga, Knok (Aleksander Granah), priprema se za dolazak svog gospodara u njegov novi dom. Ovaj klasik će zasigurno probuditi osjećaj jeze u vama.

2. Faust (org. “Faust: Eine deutsche Volkssage”) (1926)

U ovom klasiku nijemog filma, demon Mefisto (Emil Dženings) se kladi s arhanđelom da se duša dobrog čovjeka može iskvariti. Mefisto se usmjeri na promišljenog starog alhemičara Fausta (Gest Ekman), koji očajnički pokušava spasiti svoje selo od kuge. U stanju je pomoći seljanima, zahvaljujući Mefistu, ali dalji poslovi s đavolom vode Fausta u dekadentnu silaznu spiralu. Može li iskupiti svoju dušu prije nego što bude prekasno? Ovo pitanje je na vama da odgovorite na njega, a vjerujte uz kadrove ovog filma biće vam savršeno jezivo tražiti odgovore na pitanja u ovom ostvarenju.

3. Fantom iz opere (org. “The Phantom of the Opera”) (1925)

Ne možemo pričati o horor žanru, a da ne spomenemo ikonu istoga, Lon Čejni. U ovom klasiku strave i užasa, ambiciozna mlada operska pjevačica Kristine Dae (Meri Filbin) otkriva da ima tajanstvenog obožavaoca koji joj namjerava pomoći da postane glavna izvođačica. Ova zagonetna maskirana prisutnost je Erik, poznat i kao Fantom (Lon Čejni), užasno unakaženi pustinjak koji živi ispod pariške Opere. Kada Fantom zarobi Kristin i zahtjeva njenu odanost i naklonost, njen udvarač, Raul de Šanu (Norman Keri), krene da je spasi. Na vam ja da se opustite i saznate da li je ljubavnik uspio spasiti partnerku iz kandži gospodara i velikog vizionara horor svijeta.

4. Doktor Džekil i Gospodin Hajd (org. “Dr. Jekyll and Mr. Hyde”) (1941)

Da se ne zavaravamo, horor svijet nikada ne bi bio isti da nismo dobili Hajda I Džekila. Nježni doktor Džekil (Spenser Trejs) eksperimentiše s ljudskom prirodom, vjerujući da svaka osoba ima i dobre i zle strane koje se mogu iznijeti hemijskim putem. Džekil testira serum na sebi, oslobađajući svoj opaki alter ego, gospodina Hajda, u Londonu iz 19. vijeka. Lutajući gradom, Hajd odlazi u muzičku dvoranu i susreće Ajvi (Ingrid Bergman), koju prisilno uzima za svoju ljubavnicu. Kad učinak seruma nestane, Džekil se zaklinje da ga više nikada neće uzeti. Ali Hajd nije zauvijek nestao.

5. Klovn Arti (org. “Terrifier”) (2016)

Vratimo se mao u bližu prošlost. "Terrifier" je američka slešer/komedija iz 2016. koji je napisao, koproducirao i režirao Dejmijen Leon. U filmu glume Džena Kanel, Samanta Skafidi, Dejvid Hauard Tornton i Ketrin Korkoran. Tornton tumači ubojitog Klovna Artija, koji lovi tri mlade žene koje glume Kanelova, Skafidijeva i Korkoranova na Noć vještica. To je drugo pojavljivanje u dugometražnom filmu lika Klovna Artija, nakon Leonovog antologijskog filma iz 2013. “Noć svih svetih”, koji je uključio snimke iz prethodnih kratkih filmova koje je takođe režirao Leon i u kojima se pojavljuje taj lik. Ako ste zaljubljenik u slešer pod-žanr i ako volite krvave horore sa morem rasutih i isječenih dijelova tijela, ovaj uradak će vam biti zaista zabavan jer u svakom svom krvoločnom činu ima dovoljnu dozu crnog humora koji je bio karakterističan za ovakve filmove osamdesetih godina prošlog vijeka.

6. Hladni plijen (org. “Fritt Vilt”) (2006)

Znamo da je “Teksaški masakr motornom testerom” obavezno štivo za Noć vještica. Ali, ovaj put vas vodimo u Norvešku, sniježne predjele i predstavljamo vam njihovog Kožnoglavog, brutalnog serijskog ubicu. Eirik (Viktoria Vinge) i njegova djevojka, Janike (Ingrid Bolso Berdal), pridružuju se novopečenim parovima Mikaelu (Endre Martin Midtstigen) i Ingunu (Rolf Kristian Larsen) i samcu, pametnjakoviću Mortenu (Tomas Alf Larsen) na snoubording izletu u u udaljenu planinsku regiju u Norveškoj. Međutim, kad Morten slomi nogu i treba mu ljekarska pomoć, prijatelji se sklone u napuštenu obližnju skijašku kućicu. Nisu ni svjesni da tu postoji i neviđeni, psihopatski ubica.

7. Stvar (org. “The Thing”) (1982)

Na dalekom Antarktiku, grupa američkih naučnika istraživača uznemirena je u njihovom baznom kampu, od strane helikoptera koji puca na psa za vuču. Kada prihvate psa, on brutalno napada i ljudska bića i pse u kampu i otkrivaju da zvijer može poprimiti oblik svojih žrtava. Snalažljivi pilot helikoptera (Kurt Rasel) i ljekar (Ričard Disart) vode logorsku posadu u očajničkoj, krvavoj borbi protiv opakog stvorenja prije nego što ih sve pokupi, jednog po jednog. Bez Karpentera ova lista ne bi mogla da postoji.

8. Pustinjski Đavo (org. “Dust Devil”) (1992)

Mjenjač oblika (Burke) dolazi iz pustinje u potrazi za žrtvama, duh kojeg mještani nazivaju "Pustinjski Đavo".  Proganja usamljene i nevoljene, one koji su već izgubili sve osim života. Vendi je prekinula vezu sa svojim mužem i besciljno luta automobilom. Ona pokupi stranca i počinje se bojati da će joj nauditi kad se počnu događati čudne stvari. U međuvremenu lokalni policajac (Mokae) prati ubicu. Potpomognut šamanovim upozorenjima o crnoj magiji, on kreće pokušati zaustaviti zvijer prije nego što dovrši svoj jezivi zadatak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije