Film i serije

Austrijski filmski festival od 25. do 28. aprila u Beogradu

Austrijski filmski festival od 25. do 28. aprila u Beogradu
Foto: Tanjug | Glišić: Austrijski filmski festival od 25. do 28. aprila u Beogradu

Predstavnica Austrijskog kulturnog foruma Jelena Glišić govorila je za Tanjug o "Austrijskom filmskom festival", koji će biti održan od 25. do 28. aprila.

Glišić je rekla da će festival biti održan u Kulturnom centru Beograda, sinepleksu Promenada u Novom Sadu i Stop šop u Nišu.

Prema njenim riječima, slogan festivala je "Zamisli fillm" (Imagine Film), što je u skladu sa njihovim godišnjim motom "Zamisli dostojanstvo" (Imagine Dignity), jer se bave dostojanstvom prirode i čovjeka, uz fokus na "zeleni pristup radu u kulturi".

Glišić je navela da festival u četvrtak otvara "Nula kalorija" austrijske rediteljke Džesike (Jessica) Hausner, a potom su na programu i filmovi Ulriha Zajdla (Ulrich Seidl) "Rimini" i "Sparta".

Prema njenim riječima, festival donosi i film "Family Dinner" debitanta Petera Hengla i "Europa" Sudabeh Mortezai, a zatvara ga u nedjelju "Rickerl" reditelja Adrijana Goingera.

"Naša publika je prošle godine imala prilike da se upozna sa Goingingerom koji je otvorio festival. Ovo je njegov novi film. Glavni glumac će biti prisutan, on je poznati austrijski muzičar tako da će prirediti muzičko iznenađenje za publiku", navela je Glišić.

U okviru pratećeg programa, Glišić je izdvojila program posvećen "Zelenom snimanju" (Green Filming), gdje će se odigrati susret filmskih profesionalaca iz Austrije i Srbije.

"Dolaze nam dvije gošće iz Austrije, iz Austrijskig filmskog instituta i Austrijskog filmskog instituta Donje Austrije, koje su pionirke u oblasti 'zelenog snimanja'", rekla je Glišić.

Prema njenim riječima, festival ima i mali pogled u prošlost, pošto će 24. aprila u KCB-u biti prikazan prvenac američkog reditelja austrijskog porekla Bilija Vajldera (Billy Wilder) "Seme zla" iz 1934. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije