Film i serije

Glumac Boris Ler iz BiH među 17 učesnika prvog Slano Film Days festivala

Glumac Boris Ler iz BiH među 17 učesnika prvog Slano Film Days festivala
Foto: Ustupljena fotografija | Glumac Boris Ler iz BiH među 17 učesnika prvog Slano Film Days festivala

Prvi Slano Film Days, događaj koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i eminentna svjetska imena iz svijeta filma i filmske industrije biće održan u Slanom, jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere, i na Elafitskim ostrvima od 18. do 22. juna.

Program Slano Film Days festivala, kako navode organizatori, čine razgovori o filmu, filmske projekcije i brojna neformalna druženja.

"Oslobođeni takmičarskog pritiska, mladi reditelji, glumci i snimateljice imaju priliku otvoreno razgovarati o kreativnom procesu stvaranja filmova sa svjetskim filmskim umjetnicima, dobitnicima najprestižnijih filmskih nagrada", navedeno je u saopštenju Slano Film Days festivala.

Kako dalje navode, filsmke radnike s Mirsadom Purivatrom, osnivačem i autorom koncepta Slano Film Days, veže dugogodišnja profesionalna saradnja, ali i prijateljstvo.

"Poziv za sudjelovanje na Slano Film Days dobilo je ukupno 17 mladih filmskih umjetnika, koji će sudjelovati u filmskim razgovorima iz područja glume, režije ili kamere. Slano Film Days u fokus stavlja kreativni proces, film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu robnu vrijednost. Filmski autori svjetske reputacije imaju priliku dijeliti svoje iskustvo, ali se i inspirirati uz mlade talente koji pak imaju mogućnost izravnog susreta s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije, i to u prijateljskom i neformalnom ozračju. Na ovaj način doprinosimo ličnom i profesionalnom razvoju filmskih umjetnika u regiji", izjavio je Purivatra.

Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko Primorje, izrazio je zadovoljstvo povodom skorašnjeg održavanja Slano Film Days, a siguran je kako će svi učesnici i i gosti tokom boravka u Slanom uživati u ljepotama ovih prostora.

"U ime Općine Dubrovačko Primorje mogu reći da smo izuzetno zadovoljni da na ovakav način možemo podržati i unaprijediti kvalitetu kulturne ponude u Slanom, ali i trajno uspostaviti ovaj dio južne Dalmacije kao mjesto susreta filmskih autora i profesionalaca regije i svijeta", naveo je Knežić.

Na Slano Film Days festivalu učestvovaće osam glumica i glumaca, šest rediteljki i reditelja, te tri snimateljke, svi redom uspješni u svom umjetničkom djelovanju: Goran Marković (glumac, Hrvatska), Milica Janevski (glumica, Srbija), Era Balaj (glumica, samoproglašeno Kosovo), Saško Kočev (glumac, Sjeverna Makedonija), Anuša Kodelja (glumica, Slovenija), Lidija Kordić (glumica, Crna Gora), Boris Ler (glumac, Bosna i Hercegovina), Anita Ognjanović (glumica, Srbija), Hana Jušić (rediteljica, Hrvatska), Ivan Bakrač (reditelj, Crna Gora), Blerta Basholli (rediteljica, Kosovo), Dina Duma (rediteljica, Sjeverna Makedonija), Vladimir Tagić (reditelj, Srbija), Urša Menart (rediteljica, Slovenija), Dubravka Kurobasa (snimateljica, Hrvatska), Maja Radošević (snimateljica, Srbija) i Milica Drakulić (snimateljica, Srbija).

Glavni program Slano Film Days festivala, predavanja i razgovori s posebno pripremljenim temama za reditelje, glumce i snimateljke održavaće se u prostorijama partnerskog, Admiral Grand Hotela.

"Očekuju nas i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svjetskih autora. Prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održat će se na centralnom trgu u Slanom, dok nas ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju Slano Film Days", navode organizatori.

Slano Film Days organizuje se u partnerstvu sa Sarajevo film festivalom, a učešće  filmskih umjetnika i studenata iz regije na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore,  Slovenski filmski centar i Agencija za film Sjeverne Makedonije.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.slanofilmdays.hr te na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije