Film i serije

Gluščević i Zorić nagrađeni na festivalu u Ženevi

Gluščević i Zorić nagrađeni na festivalu u Ženevi
Foto: Tanjug | Gluščević i Zorić nagrađeni na festivalu u Ženevi
N.N.

ŽENEVA - Ostvarenje "Da li ste videli ovu ženu" Matije Gluščevića i Dušana Zorića osvojio je nagradu kritike na 24. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma Black Movie u Ženevi, što je ujedno i glavna nagrada festivala, saopštili su distrubiteri.

Black Movie festival nastao je početkom devedesetih godina s ciljem da evropskoj publici predstavi filmove nastale u Africi.

Festival je, kako navodi Tanjug, tokom godina širio horizonte i danas prikazuje veoma živu i vibrantnu kinematografiju iz cijelog svijeta često zanemarenu od strane komercijalnih i velikih festivala.

Glavnu nagradu festivala dodjeluje žiri filmske kritike i grad Ženeva za izuzetna i odvažna filmska ostvarenja koja odlikuje iskrenost, autorska hrabrost i velika kinematografska vrijednost.

Povodom nagrade u Ženevi reditelji filma su veoma srećni.

"Nismo mogli bolje da zamislimo početak ove godine. Imali smo priliku da posetimo Ženevu i festival i proveli smo sjajno vreme tamo" rekali su reditelji filma.

Podsjećamo, da će specijalna projekcija filma "Da li ste videli ovu ženu" biti održana u nedjelju, 5. februara u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) kada će sa ekipom filma biti održan razgovor.

"Da li ste videli ovu ženu" u 2022. godini privukao je veliku pažnju publike i filmske kritike.

Film je osvojio Grand Prix "Aleksandar Saša Petrović" na 28. Festivalu autorskog filma (FAF), a autorima je pripala i nagrada za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku (Tajland).

Svjetska premijera održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji na kojem je Olga Košarić, montažerka ovog ostvarenja dobila specijalnu priznanje u kategoriji umjetnika do 40 godina.

"Da li ste videli ovu ženu" je priča o sredovječnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože.

Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković.

U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije