Film i serije

Godina od smrti legendarnog Bate Živojinovića

Godina od smrti legendarnog Bate Živojinovića
Godina od smrti legendarnog Bate Živojinovića

Navršila se godina dana od smrti legendarnog glumca Velimira Bate Živojinovića.

Velikan srpskog glumišta preminuo je 22.05.2016. godine u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu. Nekoliko dana prije vaskršnjih i prvomajskih praznika, zdravlje Bate Živojinovića naglo se pogoršalo.

Upućen je u bolnicu "Sveti Sava", gdje su ga ljekari ove bolnice, poslije teškog moždanog udara, prije četiri godine, pridigli, i poslije oporavka u Selters banji procijenili da mu je gotovo isto tako ljekovita kućna njega.

Prije ovog moždanog udara, Bati je 2006. popustilo srce. Tako je počelo urušavanje Batinog zdravlja. Srčani, a potom moždani udar, pa gangrena koju je pokušavao da izliječi na Kubi. I sve bi, poslije ovog liječenja, moguće je, bilo na zdravlje, da se Bata 2014. godine nije povrijedio na snimanju filma "Led". To je, vjeruju ljekari, "presjeklo" dobijenu protivgangrenoznu terapiju.

Bata je bio jugoslovenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Najpoznatiji jugoslovenski glumac po ulogama u partizanskim filmovima vezanim za Drugi svjetski rat.

Na filmskom platnu je debitovao 1955. godine u filmu "Pesma sa Kumbare". Glumio je u oko 350 filmova, među kojima je i 17 vesterna snimljenih u Njemačkoj za koje se gotovo i ne zna. Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika.

Bio je jedan od rodonačelnika tzv. crnog talasa u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina 20. veijka. Paralelno s njima, igrao je i u tzv. partizanskim filmovima u kojima se proslavio takođe tokom ’60-ih i ’70-ih, a jedan od njih — Valter brani Sarajevo — donio mu je veliku popularnost u Kini.

Osim glume, uporedno se bavio i politikom. Od početka devedesetih godina 20. vijeka bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na neuspjelim predsjedničkim izborima u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije