Film i serije

Gorbačov otkrio veliku neistinu iz serije "Černobilj"

Gorbačov otkrio veliku neistinu iz serije "Černobilj"
Foto: Sputnjik | Gorbačov otkrio veliku neistinu iz serije "Černobilj"
N.N.

​Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov rekao je da događaji predstavljeni u mini-seriji "Černobilj" televizije HBO ne odgovaraju u potpunosti stvarnosti.

Gorbačov je to rekao u intervjuu za radio-stanicu "Govorit Moskva".

Prema prikazu iz televizijske serije, karijera Valerija Legasova, naučnika i člana komisije zaduženog za istraživanje uzroka i posljedica nesreće u Černobilju, okončana je nakon što je predstavio svoju verziju katastrofe. Pored toga, otkrio je tajne informacije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), održanoj u Beču 1986. godine.

Prema nekim istorijskim istraživanjima, Gorbačov je lično lišio Legasova titule heroja socijalističkog rada, a nakon njegovog govora u IAEA, karijera naučnika bila je okončana.

Gorbačov je opovrgnuo ovu teoriju: "Nisam dao takva uputstva, a osim mene, ko bi ih drugi dao? To je čista fikcija".

Pored toga, Gorbačov je rekao da nije imao vremena da gleda seriju zato što je bio na liječenju u bolnici.

Miniserija "Černobilj", koja se sastoji iz pet epizoda, opisuje katastrofu černobiljske nuklearne elektrane, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Katastrofa je oduzela živote nekoliko hiljada ljudi na direktan i indirektan način. Grad Pripjat, gde se nalazila elektrana, napušten je.

Sa samo pet epizoda, serija "Černobilj", koju je producirao američki kanal HBO, uspjela je da se rangira na IMBD-u kao najbolja svih vremena.

Međutim, na postsovjetskom prostoru, očevici katastrofe seriju su oštro kritikovali, zbog promjene događaja koji su se zaista dogodili.

(Sputnjik)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

DrzavniCinovnik Mujo

da svi srbi i mrusi nestanu to bi bilo ono pravo a prvo da nestane u vidu magle DODIK ! pa honda svi ostali jer mi njiha mrzimo iz dna sebe ! ne daju nam mira stalno nas proganjaju kad spavamo uh uh ali da njiha nejma ni mi ne bi imali zbog čega da živimo ........ vako bar mrzimo jer je reko alah i od toga živimo Dragi naši šehidi rahmetli koji su braneči alaha u Siriji dali glave ali su zato nagradženi sa djevicama hehe

Slav

Dosta je vas rusa! Pustite nas da zivimo !

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije