Film i serije

Gran pri dodijeljen filmu "Prizvan pozvan" iz Srbije

Gran pri dodijeljen filmu "Prizvan pozvan" iz Srbije
Foto: Srna | Gran pri dodijeljen filmu "Prizvan pozvan" iz Srbije

ISTOČNO SARAJEVO - Gran pri "Stećak Kneza Pavla" za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu "Prvi kadar" dodijeljen dokumentarnom filmu "Prizvan pozvan" reditelja Luke Papića i Srđa Vuče iz Srbije.

Prema ocjeni žirija, koji su činili reditelji Dragan Elčić, Dejan Petrović i Hadži-Aleksandar Đurović, riječ o nadrealnom, tragikomičnom dokumentarcu u čijem su fokusu bivši predsjednički kandidati koji se prisjećaju učešća na prvim višestranačkim izborima u Srbiji.

Nagrada "Kapija Zvornika" za najbolju režiju pripala je Jeleni Radenović iz Srbije za film "A, Istok reka teče".

Nagrade "Pečat kneza Pavla Radenovića" za najbolji kratki igrani film u selekciji "Kratke priče" dodijeljen je filmu "Tona sladoleda", autora Sandre Georgieve iz Sjeverne Makedonije, a za najbolji dokumentarni film u selekciji "U fokusu" pripao je ostvarenju "U razbijeno ogledalo", autora Borhe Paskala iz Španije.

"Pečat kneza Pavla Radenovića" za najbolji dokumentarni film u selekciji "Eks-Ju u fokusu" dodijeljen je filmu "Joco i Nijaz idu u Peking" Zorana Kubure iz BiH, a za najbolji film u selekciji "TV u fokusu" pripao je filmu "Posljednji balkanski kauboj" čiji je autor Sabidin Aliju iz Sjeverne Makedonije, prenosi RTRS.

Nagrade "Filmska klapa" za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji "Novi pogledi" dodijeljen je filmu "Eva", autor Olge Smirnove iz Rusije, a za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji "Ključ za film" pripala je filmu "5/3/0" autora Danila Stanimirovića iz Srbije.

Specijalne nagrade "25. frejm" žiri je dodijelio filmu "Moj Branko ne laže" autora Branka Lazića iz Republike Srpske i filmu "Očevina" Stefana Tomića iz Republike Srpske.

Specijalna priznanja Savjeta festivala dodijeljena su filmu "Iskrivljeni jaram", autora Jaroslava Lobčeva iz Rusije, te ostvarenju "Zvono jelena", čiji je autor Edit Jakob iz Mađarske.

Lobčev i Jakobova zahvalili su organizatorima Festivala na dobroj organizaciji i gostoprimstvu.

U novoj takmičarskoj selekciju igranih filmova iz regiona "Traganje", žiri koji su činili reditelji Srđan Savić, Milan Todorović i Nenad Pavlović jednoglasno je odlučio da nagrada "Ključ Katere" pripadne filmu "Kajmak" Milča Mančevskog iz Sjeverne Makedonije.

Specijalno priznanje u okviru ove selekcije pripalo je filmu "Probudi me" Marka Šantića iz Slovenije.

Umjetnički direktor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je novinarima da je ovogodišnji festival imao bogat takmičarski i prateći edukativni program.

"Festival je pokazao zrelost i to da je spreman za 18. izdanje. Nova selekcija regionalnih igranih filmova `Traganje` u okviru koje je prikazano pet filmova, koji su učestvovali na najznačajnijim filmskim festivalama u svijetu, pokazuje da Festival obogaćuje program i svrstava se u najznačajnije filmske manifestacije na ovim prostorima", navela je Štifanićeva.

Reditelj Dragan Elčić rekao je da su ponosi što je ovaj festival za 17 godina došao na respektabilan nivo, ne samo za region, nego i šire.

"Borba da se opstane u onim najtežim okolnostima do današnjeg dana je glavna pobjeda koju je Festival izvojevao. Festival je dobio krila, razvija se i dobijaće neke nove forme i dimenzije", rekao je Elčić.

On je dodao da su ove godine studentski filmovi dobili novu dimenziju, na šta je posebno ponosan.

Filmski kritičar i direktor Filmskog festivala u Nišu Srđan Savić rekao je da će nova selekcija "Traganje" doprinijeti da "Prvi kadar" bude još zanimljiviji.

On je napomenuo da se pokazalo da je ova selekcija bila jako intrigantna, da nije bilo lako donositi odluke, a veliko je bilo i interesovanje publike.

Prikazivanjem najboljeg filma "Prizvan pozvan" u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sutra će i zvanično biti završen 17. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".

Festival su podržali Audio-vizuelni centar Republike Srpske, gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Moto ovogodišnjeg festivala je bio "Imaš li ideju?". Medijski sponzori su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i Radio-televizija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije