Film i serije

Pratite nas na Google news

Holivud nominovao Beograd za najbolju lokaciju za snimanje

Holivud nominovao Beograd za najbolju lokaciju za snimanje
Foto: Ilustracija | Holivud nominovao Beograd za najbolju lokaciju za snimanje
Tanjug

Holivudska asocijacija, koja snima širom svijeta, nominovala je Beograd za jednu od najboljih lokacija za snimanje reklama, pišu "Večernje novosti" i dodaju da je dodjela nagrada 21. septembra u Los Anđelesu.

Kampanja "Snimajte u Srbiji" počela je prije 10 godina, a strani filmski radnici ubrzo su uočili potencijale, pa su poznata imena iz svijeta filma počela da snimaju u Srbiji, prenose "Novosti" i ističu da je samo u poslednje dve godine snimljeno osam filmova, šest televizijskih serija, 18 reklama i pet projekata koji su obuhvatili samo vizuelne efekte.

Džoni Dep je snimao film "Minamata", u kojem je Beograd zamijenio Tokio i Njujork iz šezdesetih godina, Lik Beson i njegova produkcijska kuća EuropaCorp vraćaju se često u Srbiju, a Beograd je bio i jedna od lokacija, uz Rusiju, Veliku Britaniju i Italiju, za snimanje Bi-Bi-Sijeve serije "Mek Mafija".

Čuveni Brazilac i bivši as Pari Sen Žermena, Barselone i Milana Ronaldinjo snimio je reklamu za jednu kompaniju, ali i iskoristio priliku da se upozna sa Beogradom i Srbijom.

U Beogradu su snimali i Pirs Brosnan (November Man) i Kevin Kostner (Three days to kill), a sada Srbija postaje sve atraktivnija zemljama Azije, budući da su snimljeni jedan kineski film, a snimala je i produkcija iz Južne Koreje.

Ono što strane produkcije privlači Srbiji jeste širok varijetet lokacija koje mogu biti dostupne u vrlo kratkom periodu i na maloj površini, zatim činjenica da domaći profesionalci govore engleski, da su veoma prilagodljivi različitim stilovima rada i brzo se usklađuju sa kreativnim zahtjevima produkcije.

Osim Beograda, kao dobre lokacije za snimanje filmova, serija i reklama izdvajaju se Smederevska tvrđava, Petrovaradin, ali i Stara planina, Zlatibor, Tara. a zaomiljenu lokaciju snimatelja izdvaja se ugao Cara Lazara i Gračaničke ulice u Beogradu, gdje se sa ljepšim vremenom jedva mimoilazi trotoarom od opreme i reflektora, pišu "Novosti".

Najčitanije