Film i serije

"Irac" film godine?

"Irac" film godine?
Foto: N.N. | "Irac" film godine?

HOLIVUD - Američki biografski film "Irac", koji je novo remek-djelo legendarnog Martina Skorsezea, već sada je proglašen za najbolji film godine od strane publike i kritike na poznatim sajtovima posvećenim sedmoj umjetnosti.

"Ostvarenja 'Džoker' i 'Bilo jednom u Holivudu' mogu da se vrate u klupe, jer je upravo stigao 'Irac', koji će im održati čas", jedan je od komentara filmske publike. Toliko iščekivani novi film Martina Skorsezea "Irac" nedavno je premijerno predstavljen na "Netflixu", a prve reakcije su prilično jednoglasne, "imamo film godine". U ostvarenju čija radnja prati istinitu priču o mafiji pedesetih i nestanku legendarnog sindikalnog vođe Džimija Hofe, glavne uloge igraju Robert de Niro, Al Paćino i Džon Peši. Plaćeni ubica Frenk Širan, kojeg tumači De Niro, glavni je junak gangsterske sage od tri i po sata, koja gledaocu može izgledati i kao Skorsezeovo životno zavještanje. Iz njegove perspektive je ispričana priča o dijelu američke istorije, nasilju mafije i korupciji, inspirisana knjigom Čarlsa Branta "I Heard You Paint Houses".

Prateći Širana, u ovom filmu srećemo najveće mafijaške figure iz tog vremena, iz Njujorka, Filadelfije, Detroita, i saznajemo na koji način su uticali na društvo tog doba i kako su doveli do smrti Džimija Hofe, koja se pripisuje upravo Širanu kao egzekutoru.

Sudeći prema reakcijama tviteraša na prvi Skorsezeov dugometražni film poslije "Vuka sa Vol strita" iz 2013. godine, radi se o filmu koji, iako traje više od 200 minuta, zaslužuje pažnju svakom svojom sekundom. Mada, mnogi su istakli da, kada se pogleda koja ekipa stoji iza ovog filma, pored tri diva u vodećim ulogama, publika ništa drugo nije ni mogla očekivati.

"'Irac' nije samo još jedna gangsterska drama Martina Skorsezea. Ovo je mnogo dublji film i govori o lojalnosti i bratstvu, dužnosti, izdaji, kajanju i smrtnosti na način nikad viđen prije. Najbolje iz 2019.", stoji na sajtu "Rotten Tomatoes". Očekuje se da će "Irac" biti među vodećim kandidatima za "Oscara" iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije