Film i serije

Pratite nas na Google news

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu postavljen "crveni ćilim"

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu postavljen "crveni ćilim"
Foto: Anadolija | Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu postavljen "crveni ćilim"
Anadolija

Povodom jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala, koji će sutra biti otvoren u Sarajevu ispred Narodnog pozorišta danas je i zvanično postavljen novi red carpet (crveni ćilim) koji podsjeća na tradicionalni bosanski ćilim, a kojim će od ove godine prošetati mnoge poznate ličnosti iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

U saradnji i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, prepoznatljivi simbol jednog od najznačajnijih evropskih filmskih festivala, za jubilarno izdanje dobio je novi izgled.

Nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspirisan elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, ranije je izjavio kako je sretan što je jubilarno izdanje Festivala dobilo novi crveni tepih, te kako je inspirisan i napravljen s poštovanjem i ljubavlju prema tradiciji.

25. Sarajevo Film Festival će zvanično biti otvoren sutra, 16. avgusta, a trajaće do 23. avgusta 2019. pod pokroviteljstvom UNESCO-a i uz moto "Sarajevo mon amour".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije