Film i serije

"Istinita priča koja pomjera i najhladnije duše"

"Istinita priča koja pomjera i najhladnije duše"
Foto: N.N. | "Istinita priča koja pomjera i najhladnije duše"

Filmsko ostvarenje "Dnevnik Diane Budisavljević" rediteljke Dane Budisavljević biće premijerno prikazano 5. decembra s početkom u 19 časova u bioskopu "Cinestar 4DX Delta planet" u Banjaluci, a priliku da prije ostalih pogledaju ovo potresno svjedočenje imali su juče novinari u Banjaluci. Film je dosad među 11 osvojenih nagrada dobio i nagrade publike u Hrvatskoj i Srbiji.

Svečana premijerna projekcija filma "Dnevnik Diane Budisavljević" uz gostovanje režiserke Dane Budisavljević, glavne glumice Alme Price, istoričara Silvestra Milete i svjedoka iz filma Živka Zelenbrza održaće se u četvrtak, 5. decembra, u "CineStar 4DX Delta planetu" u Banjaluci, a nakon toga i u "CineStaru" Bihać 7. decembra, uz gostovanje režiserke i svjedokinje iz filma Nade Vlaisavljević. Premijerna projekcija nešto ranije desiće se u Sarajevu 3. decembra, na filmskom festivalu "SarajevoFest", uz gostovanje režiserke, kao i glumaca Alme Price i Ermina Brava.

Ostvarenje su mnogi dosad opisali kao film koji ne optužuje, nego svjedoči i kao tihi vrisak protiv fašizma.

Film donosi istinitu priču o požrtvovanosti Diane Budisavljević, koja je uvjerena da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih i koja s nekolicinom prijatelja pokreće rizičnu akciju kojom iz logora Nezavisne Države Hrvatske spasava više od 10.000 djece.

Austrijsko porijeklo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, ali u istorijskim previranjima ono postaje teret zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana.

Stvarna heroina iz filma još je nezasluženo anonimna na ovdašnjim balkanskim prostorima, a njen heroizam i čovjekoljublje zadužili su desetine hiljada života. Rođenu Austrijanku iz inzbruške porodice Obekser, nakon udaje za uglednog zagrebačkog doktora srpske nacionalnosti Julija Budisavljevića, život je odveo u Zagreb. U osvit drugog velikog svjetskog pokolja 20. vijeka ona zanemaruje udobnost građanske klase i rizikujući sopstvenu sigurnost i sigurnost svoje porodice žestoko se uključuje u pomaganje srpskoj djeci koja su zatvarana u logore.

Samo filmsko ostvarenje je snimljeno kao crno-bijela kombinacija igranog filma sa stvarnim dokumentarnim snimcima u kojima su prikazane sve strahote Drugog svjetskog rata. Film prikazuje i stvarna svjedočenja preživjelih logoraša koji su se vratili na mjesta na kojima su se desile najveće strahote.

U ovom potresnom ostvarenju ulogu Diane Budisavljević odigrala je glumica Alma Prica, a u filmu se još pojavljuju i Igor Samobor, Biserka Ipša, Mirjana Karanović, Krešimir Mikić, Ermin Bravo, Livio Badurina, Vilim Matula i Jerko Marčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije