Film i serije

Izabeli Iper Počasno Srce Sarajeva

Izabeli Iper Počasno Srce Sarajeva
Foto: SFF | Izabeli Iper Počasno Srce Sarajeva

Počasno Srce Sarajeva treće večeri Sarajevo Film Festivala dodjeljeno je legendarnoj francuskoj glumici Izabeli Iper u Narodnom pozorištu.

Nagrada koju je glumici uručio direktor festivala Mirsad Purivatra je priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

"Sarajevo, mon amour", rekla je glumica.

Za glavni grad BiH kao i sam festival imala je samo riječi hvale te je istakla kako je ovo sada već jedan kosmopolitski grad.

"Veoma sam dirnuta, ponosna i počastvovana što sam u Sarajevu. Zahvaljujem se Miri Purivatri, jer je on na neki način srce ovog festivala", istakla je Izabel Iper.

Iper je legendarna filmska i pozorišna glumica. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu "Čipkarica", dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima "Priča o ženama" i "Ceremonija", Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu "Gabrielle" i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu za uloge u filmovima "Violette" i "Pijanistica". Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu za filmove "Ceremonija" i "Ona". Za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière, te prestižnu "Prix Europe pour le Théâtre" u Rimu.

Nositeljka je i francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Kanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije