Film i serije

Izložba posvećena Sonji Savić i njeni filmovi u Kinoteci

Izložba posvećena Sonji Savić i njeni filmovi u Kinoteci
Foto: Arhivska fotografija | Izložba posvećena Sonji Savić i njeni filmovi u Kinoteci

Izložba "Sonja Savić: Devojka iz grada" otvorena je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci, a biće održana i restrospektiva njenih najboljih igranih filmova.

Izložbu i projekcije filmova Sonje Savić, koje će se odvijati tokom septembra, organizuju Jugoslovenska kinoteka i Umetnička galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka povodom obeležavanja decenije od smrti jedne od najboljih glumica srpske kinematografije.

Izložbu je otvorio reditelj Milutin Petrović, a o glumačkoj veličini Sonje Savić govorio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, koji je rekao da je ona bila "ikona jugoslovenskog, srpskog i evropskog glumišta".

Otkada je ušla u "svijet pokretnih slika", kaže Pantelić, Sonja je ostavila trag koji neće biti "zaboravljen, izbrisan ili prevaziđen".

Sonja Savić debitovala je 1977. u filmu "Leptirov oblak", a među njenim najboljim filmovima su "Nešto između", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja", "Život je lep", "Balkanski špijun", "Braća po materi", "Kako je propao rokenrol", "Mi nismo anđeli"...

Za svoje uloge dobila je vili broj priznanja - Caricu Teodoru, Zlatnu arenu, Chele-kulu, dok je za sporednu ulogu u filmu "Život je lep" nagrađena 1985. na Filmskom festivalu u Veneciji.

Izložbu čine slike scena iz Sonjinih filmova, njeni citati koje i danas mnogi koriste, ali i priznanja koja je dobijala za doprinos kulturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije