Film i serije

Jedanaesti "Kustendorf" od 16. do 21. januara

Jedanaesti "Kustendorf" od 16. do 21. januara
Foto: N.N. | Jedanaesti "Kustendorf" od 16. do 21. januara

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" održaće se od 16. do 21. januara u Drvengradu na Mokroj Gori.

Festival, čiji je osnivač i umjetnički direktor Emir Kusturica, kao i prethodnih godina biće posvećen mladim filmskim stvaraocima i svjetski proslavljenim autorima.

Od osnivanja 2007. do sada, kroz "Kustendorf" su prošli brojni mladi umjetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni što najbolje svjedoči da se cilj ovog festivala - razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje.

Nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje 10. "Kustendorfa" ponijeli su Mihael Alalu za film "Trn", Tone Otili za film "Lulu u stvarnom životu" i Mateo Gariljo za film "Niz grlo".

Kusturica je uručio novoustanovljenu Nagradu za najpoetičniji film bugarskom režiseru Nikolaju Todorovu za film "Pre sna" dok je Specijalna nagrada žirija dodeljena Aliju Asgariju i Farnuš Samadi za film "Tišina".

Nagrada "Vilko Filač" za najbolju fotografiju otišla je Andreju Majki za film "Prvi".

Američki časopis "Muvimejker" ponovo je ove godine uvrstio "Kustendorf" u godišnju listu 25 "najkul" festivala u svijetu.

Listu je sastavio osmočlani žiri koji čine filmski stvaraoci, urednici programa filmskih festivala i filmski publicisti.

Na ovogodišnjoj listi nalaze se festivali u rasponu od dobro poznatih smotri koje okupljaju hiljade filmskih umjetnika do festivala za koje nisu čuli ni najposvećeniji filmski entuzijasti i stvaraoci.

"Na Kustendorfu vrijeme staje, a posjetioci su uronjeni u svijet čudesnih filmova, neprekidnih žurki i priča majstora filmske umjetnosti. Na čelu skupa je Emir Kusturica, srpski filmski autor i dobitnik dve Zlatne palme, koji privlači lučonoše filmske umjetnosti poput Džonija Depa, Alfonsa Kuarona i Andreja Končalovskog na razgovore i retrospektive. Sva pažnja je usmjerena na prepoznavanje novih talenata iz čitavog svijeta, pa je festival savršeno mjesto za dolazeću generaciju mladih filmskih autora", ocijenio je kritičar časopisa "Muvimejker".

"Kustendorf" je jedan od retkih festivala u svijetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmjena energije mladih i iskusnih umjetnika.

Eminentni gosti među kojima su Lav Dijaz, Paolo Sorentino, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo i mnogi drugi, do sada su bili gosti "Kustendorfa".

Program 11. izdanja festivala biće predstavljen uskoro na konferenciji za medije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije