Film i serije

"Joker": Čista magija

"Joker": Čista magija
Foto: N.N. | "Joker": Čista magija

Film "Joker" režisera Toda Filipsa prvi put je, uoči zvanične premijere najavljene za 3. oktobar, prikazan 31. avgusta na filmskom festivalu u Veneciji, a od tada su se slegli utisci kritičara koji poručuju: "Film je čista magija!"

Filmski kritičari koji su imali priliku da ga gledaju prije ostalih olako su zaključili da je novi "Joker" među najboljim ovogodišnjim filmovima.

Jedan od glavnih razloga za toliko oduševljenje je glumac Hoakin Finiks, koji je savršeno utjelovio zloglasnog junaka, mentalno nestabilnog komičara Artura Fleka, što nimalo nije bio lak zadatak.

Na smijehu novog Džokera je radio mjesecima, a za potrebe filma je izgubio 23 kilograma.

Finiks je kasnije objasnio kako se pokazalo da mu je gubitak kilograma u tako kratkom roku počeo uticati na psihu.

"Počinjete gubiti razum", poentirao je Finiks koji glumi siromašnog klovna u prljavom i kriminalnom Gotamu početkom osamdesetih godina.

Flek zbog oštećenja na mozgu neko vrijeme provodi u ustanovi, gdje pod kontrolom drže njegov patološki smijeh koji se najčešće pojavljuje u neprimjerenim trenucima.

Sanja o karijeri stendap komičara i želi biti dio popularnog šoua koji vodi Marej Franklin (Robert Deniro), ali nakon što mu se za to napokon pruži prilika, postaje predmet ismijavanja. U Džokera ga je pretvorilo nemilosrdno društvo.

"Ono što mi je Artur Flek bio na početku snimanja potpuno je drugačije od onoga što je bio na kraju. Neprestano se razvijao. Nikad nisam iskusio ništa slično", objašnjava Finiks.

On je dodao da je želio slobodu kako bi kreirao lik koji nema nikakve veze sa prethodnim Džokerima.

"Ono što mi je tu ulogu učinilo atraktivnom jeste da ga je teško definisati i nisam imao želju da ga definišem", dodao je Finiks na konferenciji za novinare.

Da bi se pripremio za ovu ulogu, Finiks je pročitao knjigu o političkim ubicama da bi shvatio takve osobe i njihovu motivaciju. Na kraju mu je ta knjiga pružila samo informacije i nije mu mnogo pomogla da kreira ovaj lik.

"Poistovjetio sam Artura kao ličnost sa posebnim tipom čovjeka. To je fiktivni karakter jer nisam želio da ga psihijatar definiše da boluje od nekog psihijatrijskog poremećaja", naglasio je glumac, koji je sudeći po kritičarima odigrao nezaboravnu ulogu.

Finiks je naglasio da na njega nije uticao kolega Hit Ledžer, koji je prije deset godina igrao tu ulogu i za nju osvojio "Oscara" te da je za njega Džoker nešto sasvim drugo.

U Finiksovom "Džokeru" partneri su mu Robert Deniro, Zazi Bic i Mark Maron.

Mračan ton filma doprinosi da se razlikuje od većine filmova snimljenih prema stripovima.

"Mislim da bi to bio zanimljiv prilaz žanru ekranizovanih stripova, iako su kompanije stripova zauzele negativan stav prema takvom vidu ekranizacije. Nama je bilo teško da snimimo 'Jokera' na taj način jer su se protivili i kompanija DC i studio, ali mi smo nastavili kako smo zamislili film jer smo vjerovali da će biti nešto posebno i novo", objasnio je režiser Tod Filips.

Filips je podsjetio da mu je film "Čovjek koji se smije", snimljen 1928. godine prema romanu Viktora Igoa, bio velika inspiracija, a da se inspirisao i "Taksistom", Skorsezeovim filmovima "Razjareni bik" i "Kralj komedije", kao i filmom Miloša Formana "Let iznad kukavičjeg gnijezda". Takođe je poručio da je nedostatak empatije u svijetu jedna od glavnih poruka filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije