Film i serije

Još tri nagrade za film Maje Novaković "A sad se spušta veče"

Još tri nagrade za film Maje Novaković "A sad se spušta veče"
Foto: N.N. | Još tri nagrade za film Maje Novaković "A sad se spušta veče"

BEOGRAD - Kratki dokumentarni film "A sad se spušta veče" Maje Novaković, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, imao je bogat festivalski život i tokom avgusta, a sada su pristigle još tri nagrade za ovo zapaženo ostvarenje - na 69. Filmskom festivalu u Trentu (najbolji film), na petom festivalu "Beyod Borders" u Grčkoj (najbolji kratki film), na 21. Mediteran film festivalu u Širokom Brijegu (specijalno priznanje).

Scenaristkinja i rediteljka ovog filma je Maja Novaković, koja je, uz Milana Milosavljevića, i producentkinja ovog ostvarenja. Protagonistkinje filma su Vinka Radić i Obrenija Radić. 

"A sad se spušta veče" prikazuje život dvije bake koje žive izolovano na brdima istočne Bosne. Priroda je entitet s kojim bake "pričaju", osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. 

Prikazuju se jednostavnost i čistota njihovog života, kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije