Film i serije

"Junaci našeg doba" - Porodična saga o mentalitetu i iskušenjima

"Junaci našeg doba" - Porodična saga o mentalitetu i iskušenjima
Foto: N.N. | "Junaci našeg doba" - Porodična saga o mentalitetu i iskušenjima

BEOGRAD - Dugo najavljivana nova serija Siniše Pavića "Junaci našeg doba" biće premijerno emitovana 17. decembra na prvom programu Radio-televizije Srbije (RTS 1), a još jednu priču o mentalitetu ljudi sa ovih prostora, bez ikakve sumnje, u dvadeset epizoda donijeće nam glumci Igor Đorđević, Mina Lazarević, Nenad Jezdić, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Branko Cvejić i drugi.

Pored Pavića, jednog od najvećih televizijskih stvaralaca sa ovih prostora, koji potpisuje scenario serije, autorsku ekipu iza kamere čine reditelji Miša Vukobratović i Ivan Stefanović. Izvršni producent je Zoran Janković, a umjetnički direktor serije Slobodan Terzić.

Priča prati Velimira Čičanovića Čička (Igor Đorđević), koji se oženio Majom na četvrtoj godini studija, s kojom je dobio dvoje djece - kćerku i sina.

"Nakon studentskih dana izgubio je samopouzdanje u svijetu za koji se nije pripremao. Ne uživa veliki ugled kod svoje djece, a još manje kod supruge. Svi oni žive u stanu njegovog oca Arsenija, profesora matematike u penziji. Čovjeku kao što je Čičko, koji ne imponuje ni stavom, ni sposobnošću da živi zdrav život, ukazuje se velika šansa. To će biti njegova prilika ili propast", kratki je sinopsis serije.

Siniša Pavić lik Čička uporedio je sa likom Šurde, kojeg je u njegovoj seriji "Vruć vetar" svojevremeno maestralno odigrao Ljubiša Samardžić.

"Razlika je ta što je Šurda tražio svoje mesto ispitujući sebe samog za šta je sposoban i da li ima talenta. Ovaj novi se ne pita. Sticajem okolnosti, doći će na mesto gde ne bi trebalo da bude, koje je iznad njegovih mogućnosti. Ali on ga, za razliku od Šurde, prihvata. To je pravi junak našeg doba. A serija je priča o posledicama tako formiranog čoveka na njegove bližnje, porodicu, prijatelje, na društvo i, konačno, njega samog", istakao je Pavić.

Kao i kod većine Pavićevih serija, "Junaci našeg doba" u središtu radnje imaju porodicu. Ovdje je fokus na dvije porodice. Jedna je naizgled formirana, stabilna i obična, a druga nedovršena. Njihove sudbine će se povezati zahvaljujući mladim generacijama.

"Ogromna je čast i takođe nekako zadovoljstvo uz pritisak, ali to je samo neki moj pritisak. Glumim Anku Torbicu, samohranu majku, koja se bori za sebe i za svoje dete i koji su nedavno završili na ulici", navela je glumica Isidora Janković, jedna od protagonista mlađe generacije. Ona je samo jedan od predstavnika srpskog savremenog društva o kojem govori ova serija, a uz sintagmu "savremeno društvo" nezaobilazan faktor jeste politika.

"Čovekova slabost na moć, na ugled, na uticaj. Sve ono što jesu one sitne ovozemaljske slabosti, ali zapravo u manifestaciji veoma krupne i negde jako negativne, našle su se u ovoj seriji", pojasnio je Nenad Jezdić, koji u "Junacima našeg doba" igra jednog od lokalnih političara.

U snimanju serije učestvovalo je oko 120 glumaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije