Film i serije

Kad Brankov most glumi Bruklinski

Kad Brankov most glumi Bruklinski
Foto: Stevan Aksentijevic/Pixabay | Kad Brankov most glumi Bruklinski
N.N.

Kadrovi prijestoničkih ulica sve više postaju aktuelni i primamljivi za svjetsku kinematografiju.

Tako su nedavno kadrovi nastali prošle godine u Kosovskoj ulici i ispred Starog dvora prikazani u kultnom ostvarenju "Minamata" sa slavnim Džonijem Depom u glavnoj ulozi. Umjesto u Njujorku i na Bruklinskom mostu, scene za novo filmsko ostvarenje, čija svjetska premijera se tek očekuje, snimane su na Brankovom mostu, pišu Novosti.

Ugao Kondine i Svetogorske, prikazan je i u trenutno popularnom filmu "Toma" koji je posvećen najvećem jugoslovenskom boemu Tomi Zdravkoviću, koji se u ovom kadru i na uglu ovih ulica prvi put susreće sa Beogradom. Takođe, nadležni iz Sekretarijata od početka godine izdali su 144 dozvole za zauzeće javnih saobraćajnica zbog ne samo za potrebe snimanja filmova, već i televizijskih spotova i reklama. Najviše molbi i zahtjeva nadležni su dobijali za ulice Mike Alasa, Uzun Mirkova i Cara Uroša na Starom gradu kao i za Ulicu braće Barišić u Zemunu.

"Osim zahtjeva za izmjenu režima saobraćaja, stižu nam i zahtjevi za parkiranje vozila tehnike u zoni snimanja. Neophodno je i da se prilikom podnošenja zahtjeva plate i određene administrativne takse a potom se dozvola se izdaje organizatoru snimanja", kažu nadležni u ovom sekretarijatu.

Takođe, filmske ekipe boravile su i u Kosovskoj, Makedonskoj, Cetinjskoj, Nušićevoj, ali i u Tadeuša Košćuška, Požeškoj na Banovom brdu, u Kralja Milana i na Terazijama kao i u Terazijskom tunelu. Osim užeg centra grada na listi traženih ulica su i one sa periferije. Pa je tako filmska rasvjeta stigla i do gročanskog naselja Vrčin i Grobljanske ulice, Batajničkog druma i Surčina.

Ipak, iako su filmske ekipe nekad bile veoma interesantne stanarima, u čijim ulicama su snimani i holivudski kadrovi, danas imaju sve više zamjerki. Smeta im buka, ali i stalno zauzeće kolovoza, zbog čega problem prijavljuju i nadležnim institucijama. Prijave stižu sa svih krajeva grada, a najviše iz dijela Profesorske kolonije, gdje stanari više nemaju razumijevanja za filmadžije. Tim povodom su i nedavno prikupljali potpise za peticiju, koja nije urodila plodom.

Plaćanje po kvadratu zauzeća

Takse koje se podnose prilikom predaje zahtjeva za zauzeće kolovoza plaćaju se 5.413 dinara i 315 dinara, a zatim slijedi i naknada koja se plaća po metru kvadratnom po danu snimanja. Ako se zauzima ulica kojom se kreću vozila javnog gradskog prevoza i ako to iziskuje i obustavu saobraćaja naknada je 129 dinara po metru kvadratnom, po danu. Za iste ulice, ali za izmijenjen režim saobraćaja naknada je 92,45 dinara, dok je za ulice kojima ne saobraćaju vozila javnog prevoza potrebno da producenti izdvoje 76,23 dinara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije