Film i serije

Kako je Savović spasio dva vagona zatvorenika?

Kako je Savović spasio dva vagona zatvorenika?
Foto: N.N. | Kako je Savović spasio dva vagona zatvorenika?

TREBINJE - U bioskopu Kulturnog centra u Trebinju je premijerno prikazan dokumentarni film "Pruga života i smrti - ko je bio Dušan Savović", autora novinara Nebojše Kolaka.

U pitanju je peti Kolakov dokumentarni film koji govori o stradanju naroda trebinjskih sela Sedlara i Rapti u oktobru 1943. godine, ali i podvigu Dušana Savovića iz trebinjskog sela Zagore, željezničkog radnika na službovanju u Slavonskom Brodu, koji je dva vagona Hercegovaca spasio od sigurne smrti u logoru "Jasenovac".

Savović je dva vagona logoraša, svojih zemljaka iz Hercegovine, koji su najprije bili u logoru u Sisku, na stanici u Slavonskom Brodu prikačio na kompozicije za Hercegovinu, umjesto za "Jasenovac" i tako ih spasio sigurne smrti.

Kolak kaže da ova tragična priča nadilazi događaje o kojima pripovijeda i svojevrsna je paradigma srpskog usuda, u kojem su ideološke podjele uzrok velikog stradanja naroda.

Inspirisan podvigom Dušana Savovića, ističe da je želio da taj veličanstveni čin sačuva od zaborava, tim prije što se, istražujući priču, uvjerio da većina naših sugrađana nikad nije ni čula njegovo ime.

"Uraditi nešto što je on uradio - okrenuti prazne vagone u Jasenovac, a svoje ljude vratiti kući - meni graniči sa fantastikom. Mogla bi se naći neka, makar i mala ulica da ponese njegovo ime. Barem mala ulica - za velikog čovjeka", rekao je Kolak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije