Film i serije

"Kalkanski krugovi": Privlači li vas misterija Dola i Zabrana

"Kalkanski krugovi": Privlači li vas misterija Dola i Zabrana
Foto: Screenshot / Youtube | "Kalkanski krugovi": Privlači li vas misterija Dola i Zabrana

"Kalkanski krugovi", porodična drama protkana misterijom i ponekom niti horora, donosi nešto novo, unosi svježinu i odmiče od gradskih tema vodeći nas Dolom i Zabranom kroz paralelne priče o mjestima u koja ne smije da se dira.

Uzbudljiva dramska serija snimljena je u deset epizoda po scenariju Đorđa Milosavljevića, a u režiji Milana Karadžića.

Intrigantna i sadržajna, zadržava pažnju gledalaca i sve vrijeme nas tjera da dešifrujemo tu čudesnu šumu, važnu za sve junake.

Toj pomalo jezi i napetosti sjajnom glumom doprinose i njeni glavni akteri, a posebno Žarko Laušević u ulozi strica Velibora, koji ostavlja bez daha. Da li je to možda njegova najbolja uloga ili ne, ostavićemo filmskim kritičarima, ali iz ugla običnog gledaoca može se reći da je maestralna.

Osnovna tema je istorija sukoba dvije porodice u šumadijskom selu Dol.

Arhitekta Dejan Matić nakon što policija privede njegovu kćerku Mionu zajedno s poznatim dilerom, odluči da prekine rad u svom studiju u Beogradu i preseli s njom u Dol, rodno mjesto njegovog oca. Shvata da zbog zauzetosti poslom u stvari ne poznaje svoje dijete.

Uprkos Mioninom otporu, odvodi je s nadom da će je u Dolu odvojiti od lošeg društva, a prije svega obnoviti bliskost. Međutim, umjesto očekivanog mira, u Dolu ih očekuju tajne i nerazjašnjeni odnosi koji će napraviti neočekivani preokret.

U porodičnoj kući ih čeka stric Velibor (Žarko Laušević), koji ih upoznaje s novim dešavanjima u selu. Povratnik iz inostranstva, imućni preduzetnik Maksa (Marko Gvero) želi da na prostoru tzv. Zabrana, šume koju koriste Doljani, podigne moderan hotelski kompleks. Otpor mu pružaju Velibor i Vera Jakovljević (Nataša Ninković), doljanska učiteljica i Dejanova simpatija iz mladosti.

Priča se vraća kroz prošlost na početak 20. vijeka, kada su se odigrali događaji čije posljedice likovi i dan-danas osjećaju. Postoji misterija koja više od 120 godina progoni mještane sela Dol.

Tajna čuvana decenijama tjera na obrte i opterećuje junake, usmjeravajući ih na postupke koji dovode do zapleta.

"Kalkanski krugovi su zaštitni krugovi, oni krugovi koji omeđuju jedan prostor, i čuvaju ga od uljeza. U tom smislu kalkanski krug je nešto što ne treba preći, neki prostor koji je tabuizirian", objasnio je Đorđe Milosavljević za medije.

"Pored borbe dveju familija, zaplet čine i lepe i teške ljubavne priče, kao i odnosi roditelja i dece. Zato možemo reći da je ovo serija o očevima", rekao je za TV Novosti reditelj Milan Karadžić.

Kako je objasnio, "Kalkanski krugovi" se zovu tako zbog kalkana, odnosno kreča. Živim krečom su se okruživali šumski zabrani u kojima su čuvani oboljeli od lepre. Naziv ima veze i sa dramom "Kavkaski krug kredom" Bertolda Brehta i sa starim legendama.

Uloge tumače i Nina Janković Dičić, Nela Mihailović, Pavle Mensur, Filip Hajduković, Branka Pujić, Mima Karadžić, Vesna Čipčić, Aleksandar Petković, Nina Nešković, Filip Stankovski, Goran Šušljik, Branko Janković, Branko Perišić, Bojana Stojković, Olga Odanović, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Vukašin Jovanović, Lazar Nikolić, Maja Šipovac, Nemanja Oliverić, Miloš Vlalukin, Olivera Bacić, Miloš Timotijević.

Preostaje nam da u posljednjim epizodama saznamo zašto su neki mještani spremni na sve, a neki životno uplašeni i da se sukob porodica razriješi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije