Film i serije

Kan: Sarajevo dobitnik nagrade Global Production u kategoriji "Grad filma"

Kan: Sarajevo dobitnik nagrade Global Production u kategoriji "Grad filma"
Foto: Ustupljena fotografija | Kan: Sarajevo dobitnik nagrade Global Production u kategoriji "Grad filma"

SARAJEVO - Grad Sarajevo prvi je dobitnik nagrade Global Production u kategoriji "Grad filma", koja je ove godine premijerno dodijeljena u Kanu.

Dobitnici nagrada koje je ustanovio prestižni svjetski filmski časopis "Screen International" u cilju odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta, proglašeni su na svečanosti održanoj u ponedjeljak naveče za vrijeme filmskog festivala u Kanu.

"Global Production nagrade ove su godine dodijeljene po prvi put, a žiri 'Screen Internationala', jednog od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom po svijetu, Sarajevo je prepoznao kao najbolji 'Grad filma'", saopšteno je iz direkcije Sarajevo film festivala.

Uz mnogobrojne prijave, Sarajevo je u ovoj kategoriji bilo u najužem izboru uz svega tri grada iz cijelog svijeta: Velington (Novi Zeland), Kalgari (Kanada) i Trolhetan (Švedska).

"Dodjela nagrade Global Production je veliko priznanje za uložene napore i ostvarene rezultate u filmskoj produkciji prije svega za Obalu Art Centar, kao nosioca aplikacije ispred Grada Sarajeva. Ova prestižna nagrada je dokaz da je Sarajevo prepoznato kao centar filmske kulture i da smo se kao grad opredijelili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada", poručila je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Nagrade Global Production dodjeljuju se organizacijama koje su postavile visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, filmske lokacije i druge djelatnosti u filmskoj industriji.

"Global Production nagrada za Sarajevo je izuzetno značajna: to znači da je strategija razvoja filmske i TV industrije u gradu prepoznata kao izuzetno kvalitetna. Ponosni smo zbog ovog svjetskog priznanja, mislim da će ono biti podstrek i institucijama i sektoru za još veći napredak u predstojećem periodu", izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo film festivala.

Nagradama Global Production ističu se najbolje produkcije, izuzetne i perspektivne filmske lokacije, kao i radovi u oblasti održive produkcije i raznolikosti.

Nosilac aplikacije za nagrade Global Production ispred Grada Sarajeva je Obala Art Centar, upravljačka jedinica Sarajevo grada filma UNESCO-a. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije