Film i serije

Kirk Daglas poznavao Tita, za noć u Jugoslaviji prokockao 100.000 dolara

Kirk Daglas poznavao Tita, za noć u Jugoslaviji prokockao 100.000 dolara
Foto: Tanjug/AP | Kirk Daglas poznavao Tita, za noć u Jugoslaviji prokockao 100.000 dolara
N.N.

Kirk Daglas umro je u 104. godini, a mnogi se sada prisjećaju zanimljivosti iz glumčevog života, kao što je njegov susret sa Josipom Brozom Titom, ali i boravak u Jugoslaviji.

Glumac je svojevremeno u memoarima opisao susret sa Josipom Brozom Titom. Kao veliki obožavalac sedme umjetnosti Tito je poslao privatni avion po glumca i njegovu ženu.

"Bio sam u Jugoslaviji i želio sam da se sastanem sa predsjednikom Titom. Britanski ambasador mi je rekao: 'Dragi moj, ja čekam već šest nedjelja da me predsjednik Tito primi na deset minuta da mu predam akreditive. Nemaš šanse. Gledao je sve moje filmove, a omiljeni mu je bio 'Obračun kod OK Korala'. Rekao mi je da obožava da gleda filmove, jer mu nakratko odvlače pažnju sa problema sa kojima se suočava. Ručali smo u njegovoj vili, pili vino i pričali o filmovima", sjeća se Kirk.

Holivudski glumac se sjeća i susreta sa britanskim ambasadorom nakon toga, koji je bio bijesan zbog činjenice da sam se ja odmah sastao sa Titom, a da on i poslije šest nedjelja nije uspio.

"Vi ste proveli tri sata sa Titom, a ja ne mogu deset minuta. Recite mi, molim vas, kako Vam je to uspjelo", upitao je ambasador, na šta mu je Daglas odgovorio jednostavnim pitanjem: "Gospodine ambasadore, koliko ste vi filmova snimili?"

Miralem Turčalo, konobar koji je u hotelu Evropa počeo da radi za Olimpijadu 1984. godine, ispričao je zanimljive stvari iz Kirkovog života.

"On je bio tu za Olimpijadu. Čovjek sa porocima, ali veliki gospodin. Volio je kocku. Prokocka za noć 100.000 dolara, i izađe iz kockarnice nasmijan, normalan i raspoložen. Onda dođe na večeru, postroji konobare k'o vojnike i podijeli im po sto dolara. Svi smo ga pamtili kao krajnje velikodušnog", kazao je Miralem.

Naravno, svi se sjećaju i priče o onom nesrećnom sarajevskom ćevabdžiji koji je htio da "prevesla" Kirka naplativši mu ručak po astronomskoj cifri. Da je bio pametniji vjerovatno bi dobio napojnicu koju bi pamtio cijeli život.

(Kurir.rs//Depo.ba/RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije