Film i serije

"Klemzy i prijatelji" novi crtić domaće produkcije

"Klemzy i prijatelji" novi crtić domaće produkcije
Foto: N.N. | Mladi bh. autori stvorili animirani film "Klemzy i prijatelji"

BANJALUKA, SARAJEVO - Nedostatak kvalitetnih sadržaja namijenjenih najmlađima u BiH polako postaje prošlost, jer su mališani dobili novog animiranog lika, kojeg će obožavati, oživljenog kroz lik Klemzyja u crtanom filmu "Klemzy i prijatelji".

U kreiranju ovog kratkometražnog crtanog filma učestvovala je mlada ekipa, koju čine Edin Hurem, Damir Bašić i Elma Juković, koji su zajedno osmislili i nacrtali likove i dali im život.

Edin Hurem, koji se inače bavi crtanim filmom i animacijom, za "Nezavisne" otkriva da je ideja došla sama po sebi, a da je potom pozvao prijatelja Damira Bašića, koji je takođe animator, kako bi mu pomogao na projektu.

"Nacrtao sam likove i krenulo je. Sve to naravno ne bi bilo moguće bez glumca. Tu dolazi Elma, koja se odlično uklopila i postala dio ekipe. Zasad nam odlično ide, imamo pomoć i sa strane, od prijatelja koji nam pomažu u vidu lektorisanja, korekcija oko animacije i slično", kazao je on.

Ovaj edukativno-zabavni crtić prati malog dječaka Klemzyja, koji sa svoja dva druga majmunkom Tongom i  patkicom Silkyjem prolazi kroz razne smiješne i zanimljive situacije.

"Recimo, u jednoj epizodi se igraju u bazenu, a patkica Silky se boji vode pa drugarski nađu kompromis da se i ona igra s njima. Naravno, cilj je da djeca kroz svaku epizodu izvuku pouku. Uz njih se pojavljuju još djevojčica Luna i mali vanzemaljac Kle s planete Damar", pojasnio je Hurem radnju crtanog filma.

Inače, crtani film je namijenjen za djecu do sedam godina, a kako bi lik Klemzyja što više približili mališanima planiraju napraviti i druge prepoznatljive predmete vezane za crtani, kao što je memori igra s kartama, odnosno vježba razvoja inteligencije za djecu, bojanku s likovima, kao i još neke sitnice.

Nastajanje crtanog filma nije ni jednostavan, niti finansijski jeftin projekat, a ekipa koja je radila na ovom crtanom serijalu dodaje i da iziskuje i puno vremena.

"Znamo da  su na Zapadu to milionski projekti, mi smo naravno daleko od toga. S minimalnim sredstvima, ali s velikom željom i voljom nastojimo da napravimo prepoznatljiv brend. Vjerujemo da će vremenom doći i neki ozbiljniji sponzori. Ono što nas raduje je da smo dobili stvarno veliku podršku od ljudi, što nam je vjetar u leđa, ali i odgovornost", istakao je Hurem.

"Klemzy i prijatelji" kroz 12 kratkih epizoda moći će uskoro da se pogledaju na YouTube kanalu, a tvorci ovog crtića kažu da zasad imaju i neke neformalne dogovore s TV kućama.

"Trenutno smo u studiju i snima se audio za prve epizode. Gotove su tri, dok na ostalim užurbano radimo, kako bismo što prije ovu veselu priču podijelili s mališanima", rekao je Hurem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije