Film i serije

Pratite nas na Google news

Klint Istvud puni 90 godina

Klint Istvud puni 90 godina
Foto: Tanjug/AP | Klint Istvud puni 90 godina
N.N.

LOS ANĐELES - Kao glumac nastupao je u preko 70, režirao preko 40, a producirao 50 filmova i TV serija, uradio muziku za 30 i komponovao za devet ostvarenja.

Audiofil, zavodnik, pasionirani igrač golfa, gradonačelnik, političar, fitnes fanatik koji nikada nije zapalio cigaretu u stvarnom životu – sve to je Klint Istvud, živa holivudska legenda.

Klint Istvud je rođen 31. maja 1930. godine u San Francisku u protestantskoj porodici srednje klase. Izbačen je iz gimnazije zbog nedoličnog ponašanja, a navodno je na kraju ipak uspio da završi srednju tehničku školu.

Po završetku škole radio je na benzinskoj pumpi, bio vatrogasac, spasilac na plaži i nosač štapova za golf. Pokušao je da se upiše na Univerzitet u Sijetlu, ali su ga regrutovali u vojsku i to baš u vrijeme Korejskog rata. Često se ponosio tim podatkom, mada Koreju nikada nije vidio. Postoji više verzija kako se po završetku vojnog roka zainteresovao za glumu, ali činjenica je da 1954. godine potpisuje ugovor sa "Juniverzalom".

U Holivud nije ušao na velika vrata

Njegovi glumački počeci vezani su za male, slabo plaćene uloge u filmovima B-produkcije. Proboj u glumačkoj karijeri nastaje kada Istvuda, koji je bio u posjeti prijatelju u studiju Ci-Bi-Esa, uočio jedan od studijskih producenata i ponudi mu ulogu kauboja Raudija Jejtsa u dugovječnoj i popularnoj TV seriji "Sirova koža" koja se prikazivala od 1959. do 1966. godine.

Tajanstveni čovjek bez imena

Erik Fleming je krajem 1963. godine odbio ponudu da glumi u vesternu "Za šaku dolara" koji se snimao negde u Španiji, a režira ga relativno nepoznati italijanski reditelj, Serđo Leone. Klint Istvud nije odbio jer mu se učinilo da je to prilika da pobjegne od uloge "konvencionalnog bijelog kauboja koji ljubi ruke starijim gospođama i ljubazan je prema svima. Odlučio sam da je vrijeme da postanem antiheroj".

Ostalo je zabilježeno da se Istvud opirao da tajanstveni kaouboj bez imena bude pušač, ali je Leone uspio da ga ubijedi.

Ova trilogija špageti-vesterna donijeće mu međunarodnu slavu, a kada konačno budu otkupljeni i za američko tržište 1967. godine, Klint Istvud postaje dobro plaćena holivudska filmska zvijezda.

Krajem šezdesetih Istvud započinje svoju plodnu i desetogodišnju saradnju sa Donom Sigelom najprije u vesternu "Dve mazge za sestru Saru". Zajedno osnivaju i producentsku kuću "Malpaso". Prekretnica nastaje 1971. godine kada režira i glumi glavnu ulogu u trileru "Jeza u noći" i snima, ponovo sa Sigelom, "Prljavog Harija", serijal o tvrdokornom policijskom inspektoru Hariju Kalahanu. Bio je to najuspješniji Sigelov film, a lik prljavog inspektora Harija ostao je vjerovatno najupečatljiviji Istvudov lik. Film će dobiti još četiri nastavka od kojih će jedan režirati i sam glumac.

Sentenca "Ulepšaj mi dan" (Make my day) koju izgovara cinična, snažna i gruba, ali i dosljedna i nepokolebljiva momčina Hari i danas se pamti, a u jednom od svojih govora upotrebio ju je i američki predsjednik Ronald Regan.

Sedamdesetih i osamdesetih Istvud neumorno glumi, ali i režira, a njegova rediteljska dostignuća polako počinju da zasenjuju glumačka. Godine 1992. režira revizonistički neovestern "Neoprostivo", melanholičnu priču o gubitniku u kojem istovremeno tumači i glavnu ulogu. Film je dobro prošao i kod kritike i kod publike i bio je nominovan za devet Oskara, a osvojio je četiri (između ostalog, za najbolji film i najbolju režiju). Osvojio je i Zlatni globus i nagradu Bafta. Filmovi "Mistična rijeka" i "Djevojka od milion dolara" biće takođe ovjenčani ovim priznanjima.

I pored više nominacija Istvud Oskara za glumu nikada nije osvojio, ali je postao jedan od trojice reditelja, uz Miloša Formana i Frensisa Forda Kopolu, kojima su dva filma dobili priznanje za najbolji film. Sa 74 godine postao je najstariji reditelj koji je to ostvario.

Klint Istvud je osvojio i niz drugih nagrada i počasnih titula na više Univerziteta. Guverner Kalifornije, njegov kolega, Arnold Švarceneger uveo ga je u Kalifornijsku kuću slavnih.

Početkom 2007. godine dodjeljeno mu je i najviše francusko civilno odlikovanje, Legija časti, jer je, kako je istakao predsednik Žak Širak, ostvario "najbolje od Holivuda". Iste godine mu je dodjeljen i počasni doktorat na muzičkom odsjeku Univerziteta Berkli.

Pored toga, Klint Istvud iako zvanično ima samo dva braka, ima reputaciju velikog zavodnika u Holivudu. Iz raznih veza stekao je sedmoro djece.

Zvanično po političkom opredjeljenju je republikanac, ali je u februaru ove godine podržao kandidaturu Majka Blumberga.

(Rtv.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije