Film i serije

Ko je trebao igrati Bilija Pitona iz "Maratonaca"?

Ko je trebao igrati Bilija Pitona iz "Maratonaca"?
Foto: Screenshot | Ko je trebao igrati Bilija Pitona iz "Maratonaca"?

Malo je onih koji nisu pogledali pa i upamtili od početka do kraja remek-djelo Slobodana Šijana, "Maratonci trče počasni krug" i 1982. godine. Kultni film spada u sam vrh domaće, pa i svjetske kinematografije, a u njemu su, kao što je poznato, igrale sve same legende srpskog glumišta - Pavle Vuisić, Bora Todorović, Mija Aleksić, Danilo Bata Stojković, Mića Tomić, Melita Bihali, Bogdan Diklić, Zoran Radmilović...

Mnogi, pak, ne znaju za priču u vezi sa ulogom Bilija Pitona, koju je na kraju igrao Zoran Radmilović.

Naime, bilo je sasvim logično da je tumači Taško Načić - koji ju je godinama igrao u pozorištu u predstavi "Maratonci trče počasni krug". Pogotovo zato što su Šijan i Načić već sarađivali u još jednom Šijanovom remek-djelu, filmu "Ko to tamo peva".

U javnosti je poznata priča da je Šijan bio taj koji je odbio Načića i izabrao Radmilovića. Međutim, jedan stari intervju baca drugačije svjetlo na ovu situaciju. Taško je iznio drugačiju verziju.

"Prvi put me Šijan zvao kada je radio 'Ko to tamo peva'. Posle toga, malo smo se posvađali, nismo se dobro razumeli. Naime, u njegovom sledećem filmu, 'Maratonci trče počasni krug', nisam hteo da prihvatim ulogu (Bilija Pitona), koja je bila više pantomimska, i to ne zato što je mala, jer ne pravim razlike između malih i velikih uloga, nego što ne volim da radim pantomimu i smatram da tu nisam svoj. Šijanu je bilo žao, jer je on od onih koji ne žele da prekidaju saradnju sa glumcem, ako je taj 'po njegovom broju'. Takav glumac mora nešto da glumi, makar bilo šta. To je nekakva Šijanova vernost prema glumcima", rekao je Načić 1988. godine, prenosi "Kurir".

Tako je Načić objasnio cijelu situaciju. Na sreću, Šijan mu nije zamjerio, naprotiv. Godine 1984, Taško je maestralno odigrao glavnu, životnu ulogu, u trećem remek-delu Slobodana Šijana, filmu "Davitelj protiv davitelja". Sreća i za Taška, a i za srpsku kinematografiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije