Film i serije

Ko su Cenobiti "Hellraiser" franšize i zašto su jedinstveno zastrašujući?

Ko su Cenobiti "Hellraiser" franšize i zašto su jedinstveno zastrašujući?
Foto: Twitter / Printscreen | Ko su Cenobiti "Hellraiser" franšize i zašto su jedinstveno zastrašujući?

Nastali iz uma legende horora Klajva Barkera, Cenobiti su antagonisti franšize "Hellraiser" (iliti užasnim prevodom "Gospodari pakla"). Osakaćeni i izobličeni, prvenstveno su predstavljeni kao pali smrtnici - ljudi čija čežnja za ispitivanjem granica iskustva bola i zadovoljstva vodi na put do cenobitskog bivstvovanja.

Kukavna konfiguracija, kitnjasta zagonetna kocka, ulaz je u pakao za zavedene duše u čije ruke padne ta naprava. Rješavanjem zagonetke, koja često sleti u njihove ruke s mističnim riječima, "tvoja je, oduvijek je bila", ti smrtnici prizivaju Cenobite koji ih odvlače u pakao i vječnu patnju, ili kako to Barkerovi demoni definišu, "bol i užitak su nedjeljivi."

Neki su nevoljni regruti, osuđeni na vječnu patnju i očajnički žele pobjeći. Drugi koji krenu ovim mračnim putem brzo se zagriju za njega kako toplota njihovih smrtnih tijela nestaje. Najistaknutiji primjer bivšeg smrtnika koji je uživao u svojoj novoj ulozi je cenobit sa ekserima u glavi, poznatiji kao Pinhed. Preuzeo je svoje odgovornosti paklenog sveštenika cenobita s užitkom i možda najelegantnijim citatima u istoriji horor žanra.

"Ono što smatrate bolom samo je sjenka. Bol ima lice. Dopustite da vam ga pokažem. Gospodo, ja... jesam... bol."

Kao i njihovu franšizu, Cenobite je teško tačno definisati. Oslanjajući se na mješavinu korijena horora, oni su jedinstveni u žanru. Uprkos nekim neslavnim padovima kvaliteta franšiznih filmova i različitim tretmanima Cenobita, oni su zadržali svoju posebnu privlačnost.

Režiser Dejvid Brukner suočio se s izazovom kada je 2022. došao na ideju da ponovo pokrene franšizu. Kako bi se Barkerove najnevjerovatnije kreacije mogle nadograditi? Srećom, poznavao ih je u dušu. "Cenobiti su toliko jedinstveni koliko i monstruozne kreacije. Postoji takva ironija u njima: odvratni su, ali su takođe prekrasni", Brukner je rekao jednom prilikom pri produkciji filma.

"Ima sujete i kraljevskog držanja, ali ima i nečeg potpuno grotesknog i poganog. Bilo je sjajno zaroniti u to. Ne znam jesmo li postigli pravu ravnotežu. Znaš, vrijeme će pokazati", zaključio je Brukner.

Na kraju krajeva, ponovo otvaranje LeMarčantove zagonetne kutije u "Hellraiseru" iz 2022. bilo je skoro pa uspješno, dodajući novu teksturu demonima (fanovi prva tri dijela sigurno neće voljeti ovaj uradak) koja je uključivala ono što ih je učinilo uvjerljivim ikonama horora u prethodne skoro četiri decenije. Zašto su onda te užasne kreacije tako jedinstveno zastrašujuće? Kako bi legendarni Dag Bredli u ulozi Pinheda rekao: "Imamo takve prizore da vam pokažemo!"

Mitologija

Postoji jaka doza klasične mitologije iza Cenobita. Poput stikskog skeledžije, oni dolaze otpratiti duše u zagrobni život, iako sa krvavim lancima i velikim bolom, a ne čamcem. Poput harpija, nemilosrdno progone žrtve koje im pobjegnu. Mitologija izgrađena oko Cenobita kroz filmove, romane i proširene medije je kontradiktorna i zamršena. Ipak, ostaje jedno od najkreativnijih i najzanimljivijih predanja u hororu.

Religija

Pakao Cenobita je dvosmislen, ali se često izjednačava s evoluiranom verzijom pakla predstavljenog u avramovskim religijama. Kada Pinhed kaže da su oni "anđeli za jedne, demoni za druge", on nije posve figurativan.

U "Hellraiser II: Pakleni", lako je to poistovjetiti s paklom koji Dante predstavlja u svojoj "Božanstvenoj komediji". Tamo su slojevi pakla odvojeni u segmente gdje se nad grešnicima izriče posebno užasna vječna kazna koja odgovara njihovoj indiskreciji za vrijeme ovozemaljskog života. U "Paklenima" ulazimo u dio kojim vlada Levijatan, gospodar lavirinta, gdje su Cenobiti iskrivljeni rezultat naređenja boga pakla. Njegovi iskvareni učenici vode nove duše u pakao na preobražavanje ili vrebaju lavirintom kako bi upravljali dobrom staromodnom patnjom svojih žrtava.

Tjelesni užasi

Filmska franšiza "Hellraiser" puna je distorzije. Bio je to osvježavajući horor kad je 1987. godine stigao u bioskope, u scenu kojom su dominirali slešeri (horori sa mnogo krvi i ubistava) dok je popularnost tjelesnih užasa u žanru opadala.

Cenobiti su transformacija koja predstavlja smrt. Ljude uglavnom vidimo kao Cenobite, a u nekim značajnim prilikama imamo dovoljno sreće da gledamo njihovu grotesknu promjenu. To je arhaično, nemoguće, fizički bolno i mučno. Neki su bolje pripremljeni od drugih. Pukovnik Eliot Spenser prihvatio je ulogu nakon što su snage Levijatana preoblikovale njegovo tijelo u Pinheda.

Entuzijasta Šanar iz dijela "Hellraiser II: Pakleni" bio je prevelika kukavica ili nesposoban da dovrši slagalicu i riješi zagonetku kutije. Međutim, uživao je u postojanju nakon transformacije u sarkofagu kukavne konfiguracije. "Kad pomislim da sam oklijevao", kaže dok se pojavljuje kao Cenobit Doktor, jedan od najmoćnijih i najsloženijih cenobita ikada viđenih. Njegova promjena je više nego što iko može podnijeti i preživjeti, ali cenobiti su posvećeni stvaranju više vrsta i isprobavanju, te testiranju neograničenog bola u smrtnom mesu.

Red i haos

Izvan filmova, bogata mitologija izrasla je oko "Hellraiser" franšize, uspostavljajući Pinheda kao paklenog sveštenika Kulta Gaša (posjekotina), grupe demona posvećenih užitku kroz bol. Preoblikovanje tijela i postojanja u liku Levijatana vjekovna je borba između reda i haosa.

Postoje naznake da su Cenobiti revolucionari ili ekstremistički kult koji je srušio stari poredak. To je pravilo koje je postavio Lucifer, čija su pobuna i pad vitalni dio serije knjiga "Grimiznih jevanđelja" Klajva Barkera, u kojima je pisac nastojao uništiti svoju kreaciju jednom zauvijek. Pobuna protiv kreatorovog dizajna provlači se kroz "Hellraiser" filmove, uglavnom u Pinhedovim spletkama i ambicioznim pokušajima da poveća svoju moć i položaj.

U "Hellraiser: Krvna linija", Pinhed budi zalutalu princezu Andželiku kada primijeti da su se stvari promijenile tokom njene dvjestogodišnje odsutnosti iz pakla, nakon što je izvučena iz podzemlja u prvoj upotrebi zagonetne kutije, stvari su postale uređenije, objašnjava joj Pinhed. Kasnije odbacuje njeno staromodno oslanjanje na zavođenje i prisilu,  jer se pakao sada oslanja na bol i mučenje da bi postigao tačne rezultate.

Andželika je ubrzo unakažena kako bi se povinovala Levijatanovom dizajnu. Čini se korak unazad u odnosu na njenu raniju mutaciju, ali Cenobiti su napravljeni da zamijene srednjovjekovni poredak. Zastrašujuća je ideja da se pakao neprestano razvija i da je podložan tehnološkim i političkim promjenama poput svijeta smrtnika. Očigledno i pakleni ratnici nisu željeli da zapnu u zgarištu mračnog srednjeg vijeka.

Seksualna metafora

Seks je ugrađen u "Hellraiser" franšizu, a i kako da ne bude kada je Barker ideju dobio dok je bio radnik u BDSM klubovima. Pohlepa i neutaživa žudnja za novim iskustvima donose nove žrtve Cenobitima. Frankov (u tom trenutku besmrtan) bijeg iz pakla u "Hellraiser: Srce pakla" očitava potisnutu strast njegove sluškinje i ljubavnice Džulije. Ali u Barkerovim rukama, metafora "povišenog pakla" je uvjerljivija.

Sveobuhvatna i često nezasita potraga za užitkom s mračnim posljedicama oslanjala se na Barkerova iskustva kao gej muškarca i nastavlja odzvanjati u LGBT zajednicama. Neizbježno je da postoje alegorije za AIDS u filmu koji se pojavio sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, zajedno s prikazom sado-mazohizma i seksualne destrukcije u materijalu.

Godine 2022. izgled cenobita nadograđen je kako bi se pomakao od otvorenog crnog kožnog BDSM dizajna izvornih Cenobita. S novom grupom individualnih i inventivnih sakaćenja za gađenje i hipnotizovanje, duh Cenobita je prenesen u novo doba. (Lično nisam fan novih transformacija, ali svakako je osvježenje u franšizi.)

Broj žrtava

Od svih svojih horor vršnjaka, Pinhed se može pohvaliti najvećim pojedinačnim zemaljskim masakrom. Džejson Vurhis ("Petak trinaesti") je razbio svemirsku stanicu u apsurdno negledljivom "Džejsonu X", ali "Hellraiser III: Pakao na zemlji" opravdao je svoj naslov. Oslobođen svoje ljudske prošlosti, bijesni Pinhed pušta destruktivni pakao u Njujorku nakon što je izbjegao zatočeništvo u Stubu duša.

Smrt je dvosmislena u "Hellraiser" svijetu, gdje postojanje leša ne znači da meso žrtve nije dospjelo u pakao na vječnu patnju ili pretvaranje u cenobitski materijal. Pinhed se ne ustručava masakrirati stotine smrtnika u noćnom klubu "Bojler" i trenutnog pretvaranja nekih u vrištave cenobite.

Klajv Barker

Zbog gore navedenih razloga i više, obožavaoci horora mnogo duguju Barkeru. Trejler za "Hellraiser" iz 1987. godine uključivao je poznati citat legendarnog Stivena Kinga:

"Vidio sam budućnost horora... a ime joj je Klajv Barker."

To je podrška za koju je Barker, koji je u to vrijeme imao nekoliko "Knjiga krvi" iza sebe, izrazio ogromnu zahvalnost. Pisac je ostavio neizbrisiv trag u hororu, od njegove uloge u prikazivanju biografskog filma o Frankenštajnovom režiseru Džejmsu Vejlu u "Bogovima i čudovištima" do društveno-političkih filmova koji su proizašli u okviru "Candyman" sage, do njegove kratke priče "Zabranjeni" i "Noćna rasa" gdje se proslavio njegov junak, Kabal.

Cenobiti ostaju Barkerova najpoznatija tvorevina, a dio njihove trajne privlačnosti je to što njihov tvorac nikada nije odustao od njih. Kako je kreator odustao od filmske franšize, a Dimension Films naručio niskobudžetne projekte kako bi zadržao prava, Barker ih nikada nije napustio. Oblikovao je njihovo putovanje onako kako je želio dok ih je odvodio u druge medije, osmislio nove priče u stripovima i osigurao smrt za Pinheada u svom romanu "Grimizno jevanđelje"  iz 2015. godine. 

Godine 2022. Barker se vratio kako bi pomogao Brukneru u vođenju nove generacije njegove najpoznatije "djece". Pogledajte film iz prošle godine i sami procijenite da li je ovaj duo uspio da udahne novu dušu Cenobitima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije