Film i serije

Kolege se opraštaju od Nade Đurevske: Sjajna osoba, velika glumica

Kolege se opraštaju od Nade Đurevske: Sjajna osoba, velika glumica
Foto: Ilustracija | Kolege se opraštaju od Nade Đurevske: Sjajna osoba, velika glumica

Vijest o smrti pozorišne i filmske glumice Nade Đurevske sa žaljenjem su primile njene kolege Emir Hadžihafizbegović, Dino Mustafić, Ibrahim Spahić, Jasna Diklić i Marijela Margeta Hašimbegović.

Glumica je preminula sinoć u Sarajevu u 65 godini života.

Hadžihafizbegović: Nada Đurevska je bila posebna osoba

"Potresla me je vijest. Nada Đurevska je bila posebna osoba, imala je svoj kosmos, svemir, bila je poprilično samozatajna, a način na koji je živjela, tako nas je i napustila", rekao je direktor Kamernog teatra 55 i glumac Emir Hadžihafizbegović.

Prije svega, ističe, napustila nas je jedna sjajna osoba, a nakon toga i jedna sjajna umjetnica filmskih setova.

"Radio sam s njom, jako sam je poštovao, i ovo je veliki gubitak unutar ljudskog segmenta, ali i teatarskog i filmskog", poručio je Hadžihafizbegović.

Prisjetio se velikih projekata koje je radio s Đurevskom, kao što su "Kod amidže Idriza“, "Viza za budućnost“, a najvažniji mu je bio Čehovljev "Višnjik“, s glavnim ulogama.

"Odigrala je 27 premijera u Kamernom teatru, ostavila je duboki trag, možda čak značajniji i veći nego u Narodnom pozorištu Sarajevo", smatra Hadžihafizbegović.

Mustafić: Ona je od onih glumica zbog koje se zaljubljujete u glumačku umjetnost

Za bh. reditelja Dinu Mustafića, Nada Đurevska je bila najtalentovanija glumica i najveća umjetnica koje je u životu upoznao, a kako kaže, bila je dobrodušna, imala je lijepu energiju koja je oplemenjivala scenu i publiku koja ju je jako voljela.

"Nada Đurevska će ostati obilježena u historiji bh. filmske i pozorišne umjetnosti sa svojim velikim glumačkim rolama koje je za publiku uvijek radila s jednom lakoćom na sceni, ali je u svom procesu iznutra odvajala najbolji dio sebe za uloge koje je tumačila", kazao je Mustafić.

Njena lepeza uloga je bila ogromna, ali ono što je krasilo je, ističe, emocija.

"Svoje prve profesionalne korake sam pravio s Nadom Đurevskom, sarađivali smo decenijama, ona je od onih glumica zbog koje se zaljubljujete u glumačku umjetnost", naglasio je Mustafić.

Spahić: Nada Đurevska je bila jedinstvena

Direktor Internacionalnog festivala Sarajevska zima i Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić izrazio je saučešće porodici Nade Đurevske, članovima Narodnog pozorišta Sarajevo i publici.

"Nada Đurevska je na pozorišnim i životnim daskama bila jedinstvena. Predstave u kojima je igrala pamtimo po njenim ulogama koje je tumačila i po prepoznatljivom karakteru ličnosti koja je svojim partnerima davala inspiraciju i snagu da odigraju svoje uloge na najbolji način", rekao je Spahić.

Reditelji i pozorišni umjetnici su, naveo je, sa Đurevskom voljeli raditi jer je stvaralačku energiju dijelila sa svima i u svakoj ulozi pokazala publici svoje vrhunsko umijeće.

"Poštovati i voljeti samozatajnu i gordu Nadu bilo je i ostalo važno za svakoga koje imao priliku i čast da upozna glumicu kojoj je scena bila životni prostor. Ostat će zauvijek u našoj memoriji draga i mila Nada", poručio je Spahić.

Diklić: Nadu će teško ko dostići

“To je takav strašan šok. Za smrt Nade Đurevske sam saznala sinoć i nikako ne mogu to prihvatiti kao realnost”, kazala je glumica Jasna Diklić.

Vijest o njenoj smrti, kolege su s dubokim žaljenjem primili, te Diklić ističe da su preminula Đurevska i ona, osim što su generacijski bile bliske, radile zajedno te posebno ističe sjajnu predstavu “Sarah Bernhardt” koju su igrale prije deset godina.

"I ostat će mi zauvijek u pamćenju kao jedna od dražih predstava. U karijeri, uvijek sam govorila da će Nadu teško ko dostići, ona je bila izuzetna glumica. Mislim da će proći generacije da se rodi jedna nova glumica takvog volumena, potencijala, kreativnosti, i prosto bih mogla reći da je rođena glumica", kazala je Diklić dodavši da joj je Đurevska bila i izuzetno draga prijateljica.

Hašimbegović: Neka joj je vječna slava

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Margeta Hašimbegović izjavila je za Fenu da su u toj ustanovi s dubokim žaljenjem sinoć primili vijest o smrti doajenke bh. glumišta Nade Đurevske koja je bila i prvakinja drame Narodnog pozorišta.

"Nada Đurevska nas je u svojih 40 godina umjetničkog djelovanja zadužila ogromnim umjetničkim opusom i kao dokaz njenog sjajnog umjetničkog rada, govore i mnogobrojne nagrade koje je ostvarila za svoje prekrasne uloge po kojima ćemo je i pamtiti", istakla je Hašimbegović.

Kazala je da Đurevska nije bila samo glumica koja je plijenila na pozornici, ona je naprosto bila i sjajan čovjek, veliki čovjek ogromnog ljudskog srca.

S Nadom Đurevskom se, kaže, nemoguće oprostiti jer je ona vječno utkala sebe u naša srca.

"Neka joj je vječna slava, a mi ćemo Nadu pamtiti po najljepšim djelima", dodala je Hašimbegović.

Naglašava da svako ko je sarađivao s Đurevskom to pamti kao ogromnu inspiraciju, dodajući da je ona ostala primjer kako treba do kraja ostati dostojanstven, ponosan i posvećen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije