Film i serije

Komemoracija Miri Furlan: Uprkos nepravdama, nije bila ogorčena

Komemoracija Miri Furlan: Uprkos nepravdama, nije bila ogorčena
Foto: Arhiva | Komemoracija Miri Furlan: Uprkos nepravdama, nije bila ogorčena

Komemoracija glumici Miri Furlan održana je danas u Hrvatskom narodnom pozorištu (HNK) u Rijeci, gdje je igrala od 2016. u predstavama "Kasandra" i "Jesenja sonata" i gdje se posljednji put pojavila u predstavi "Vježbanje života - drugi put" u junu 2020. godine.

Intendant HNK "Ivana pl. Zajca" Marin Blažević naveo je da Furlan vjerovatno ne bi željela da joj se priređuje komemoracija, ali da misli da bi se ipak složila s tim da joj se još jednom obrate, jer se uvijek vraćala pozorištu.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je ocijenio da je Mira Furlan bila osoba koja je mogla da "ponese" i "zanese", ne samo svojim pozorišnim ulogama, nego i pojavom i karakterom, prenosi Hina.

"Uprkos nepravdama koje je doživjela, u njoj se nije osjećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promjene i život u kojem se nikome neće događati ono što i njoj", naveo je Obersnel.

Istakao je da je bila izložena nečovječnim postupcima, a da su sada uslijedila zakasnjela izvinjenjenja i objašnjenja kojima neki pokušavaju da olakšaju savjest.

On je rekao da je glumica "pretrpjela pogrom, monstruozne posljedice svog životnog odabira, kao protjerivanje iz grada i otimanje imovine, zato što je proglašena pogrešnom i nepoželjnom".

"I to zato što je voljela nekog ko nije spadao u kalup društva i vlasti, pa nije ni ona", zaključio je Obersnel.

Teatrolog i profesor Lada Čale Feldman naglasila je da je HNK u Rijeci "vjjerovatno jedino mesto s kojeg se smije o Miri govoriti bez potrebe da se naknadno ispiraju neke loše savjesti".

To je, dodala je, jedino mjesto koje je u protekloj deceniji iznova potvrđivalo da u njoj vidi živu i nasušnu potrebu umjetnice, nekog ko još može pružiti štošta pozorištu.

Pročitan je tekst novinarke Heni Erceg, prijateljice Mire Furlan, u kojem navodi da je glumica 1991. godine dobila otkaz u matičnom pozorištu u Zagrebu jer je odlučila da glumi u Beogradu, gdje joj je živio suprug.

"Bila je izložena medijskom linču i bujici prijetnji takozvanih običnih građana pa je odlučila da emigrira u Ameriku. Hrvatska je tako izgubila veliku glumicu, ispolitizovanu i duboko obrazovanu osobu, ali ipak naivnog stava da umjetnost može da se izdigne iznad prizemnosti rata i banalnosti populizma", navela je Erceg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije