Film i serije

Kostić: Kusturica nije bio kandidat za SANU

Kostić: Kusturica nije bio kandidat za SANU
Foto: N.N. | Kostić: Kusturica nije bio kandidat za SANU,podrška iz POKS-a

BEOGRAD - Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić saopštio je danas da Emir Kusturica nije bio kandidovan za članstvo u SANU nego je "evidentiran kao jedan od mogućih kandidata", te odbacio optužbe za umiješanost u proces izbora novih članova.

Kostić je istakao da Odeljenje jezika i književnosti (OJK) nije do sada kandidovalo Kusturicu na izborima za članstvo u SANU, koji su planirani za novembar ove godine i objasnio da se, prema proceduri izbora, to može uraditi tek u aprilu i maju.

"Koliko je meni poznato, gospodin Emir Kusturica je, kao uostalom i svi drugi razmatrani stvaraoci, evidentiran kao jedan od mogućih kandidata odeljenja o kojima će se tek glasati u nekoliko krugova tokom narednih meseci, i to na predlog akademika Matije Bećkovića", naveo je Kostić.

On je podsjetio da je na isti način i na istom odjeljenju Kusturica bio predložen i u izbornom ciklusu 2018. godine.

"Ideja da sam ovoga puta izvršio uticaj na akademika Matiju Bećkovića da ga predloži, zvuči mi krajnje apsurdno", naveo je Kostić.

Predsjednik SANU istakao je se u trenutku "kada svakodnevno trpi orkestrirane napade zasnovane na neistinama i pripisanim, izmišljenim stavovima", suočio sa izjavom Kusturice.

Kostić je u pisanom obraćanju tim povodom odbacio kao netačnu Kusturičinu tvrdnju da je kontaktirao OJK i tražio da Kusturicu za članstvo predloži ovo odjeljenje, a ne novoosnovano Odeljenje za umetnost.

"To jednostavno nije tačno! Nisam kontaktirao OJK, a svakako ne predlagača, i to će verujem, sami potvrditi i oni koji ovo odeljenje vode i oni koji su njegovi članovi. Jesam međutim, u brojnim privatnim razgovorima iznosio stavove iz tačke dva, ali nažalost, najmanje sa članovima OJK - i ništa, ništa više", poručio je Kostić.

On napominje da je isti stav u razgovorima tokom posljednje dvije godine razmijenio i sa kolegama u Odeljenju umetnosti, te ističe da, prijedloge na bilo kom odjeljenju daju sami članovi i da teško da tu bilo šta može neko sa strane, bez obzira na funkciju.

"Ideju o demencijalnom naumu da gospodin Emir Kusturica bude predložen, a potom neizabran, neću da komentarišem. Osim njegove umetničke neupitnosti, on definitivno nije osoba o kojoj u ovim okolnostima mogu da razmišljam, a kamoli da protiv njega smišljam nerazumljive zavere zbog neke, samo, njemu znane, osvete“, naveo je Kostić.

On je istakao da akademike nije moguće kontrolisati i da to nisu uspjeli ni neuporedivo moćniji ljudi od njega i primijetio da se postavlja pitanje kako je moguće kontrolisati višekratno tajno glasanje tokom izbornog procesa.

Kostić je naveo da SANU i njeni članovi pojedinačno nisu ćutali o Kosovu i Metohiji, ali da je pitanje da li neko to želi da vidi ili pročita.

"Gospodin Emir Kusturica ne zna šta ja mislim o tragediji otetog Kosova i Metohije, a ne želim da se po pitanju patriotizma nadgornjavam sa bilo kim, pogotovu ne sa onima koji koriste jeftine denuncijacije o soroševskim viđenju problema, organizacije sa kojom nikada nisam imao nikakav kontakt“, naveo je Kostić.

Predsjednik SANU poručio je da se on i Kusturica, uz izuzetak nekoliko slučajnih i svečarskih susreta ne poznaju, ali da on nikada nije krio da Kusturicu smatra velikim umjetnikom.

"To mislim i sada, bez obzira na eventualne međusobne nesporazume i razlike", naveo je Kostić.

Režiser Emir Kusturica naveo je u otvorenom pismu da je odbio kandidaturu za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, optuživši predsjednika SANU Vladimira Kostića za miješanje u proces izbora novih članova.

Istovremeno, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pružio je danas u saopštenju podršku reditelju i članu Krunskog saveta Emiru Kusturici u odluci da ne želi da bude kandidat za prijem u SANU, dok je na njenom čelu akademik Vladimir Kostić.

Kako navode u POKS-u, Kostić je zaprepastio cjelokupnu srpsku javnost izjavom da Kosovo i Metohija "nisu naši ni de fakto, ni de jure".

"Kusturica je u pravu da je stav Vladimira Kostića suprotan velikoj većini akademika u SANU", rekao je predsjednik POKS-a Žika Gojković.

Zato POKS poziva članove SANU da odgovore na zahtjeve Kusturice, Bećkovića, Pipera, Tešića i Danojlića o neophodnosti zauzimanja i isticanja stava ove važne institucije u vezi sa statusom i budućnošću KiM i da sa čela najuglednije srpske ustanove nauke i kulture smijene čovjeka koji je, kažu, nepromišljenim izjavama kompromitovao srpski narod i ugrozio njegove intrese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije