Film i serije

Kovačević: Nagrada "Kustendorfa" liči na Kusturičine filmove

Kovačević: Nagrada "Kustendorfa" liči na Kusturičine filmove
Foto: Wikipedia | Kovačević: Nagrada "Kustendorfa" liči na kusturičine filmove

​Akademik Dušan Kovačević, ovogodišnji dobitnik nagrade "Drvo života" Festivala "Kustendorf" istaknutim stvaraocima za buduće filmove, rekao je da to priznanje ima dvojako značenje i priču nalik na filmove Emira Kusturice.

"Kada kažem da je nagrada dvojaka, mislim da je s jedne strane za životno delo - za sve što ste uradili, a s druge strane predstavlja njegovu optimističku ideju da dodeljuje nagradu ljudima koji još nešto mogu da urade", rekao je Kovačević, kultni srpski dramski pisac, scenarista i reditelj.

On je naglasio da je to podrška da se napravi još nešto ukoliko ima volje.

"Sve se to sjedinjuje u toj nagradi".

Govoreći o mogućnosti da nastavi da stvara, Kovačević je ukazao da su svi planovi pod upitnikom, ističući da bi volio da neko kaže šta će biti u Evropi najesen i da li će i ono malo para, koje se odvajaju za kulturu, uopšte biti na raspolaganju.

"Ova godina, objektivno gledano, a za to ne morate da budete ni ekonomista, ni političar, ni narodni vidovnjak, ozbiljna je i izuzetno teška, zbog čega su svi planovi, koji su vezani za umetnost, pod znakom pitanja", rekao je Kovačević.

Šesnaesti međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", čiji je osnivač proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, biće otvoren večeras na Mećavniku na Mokroj Gori i trajaće do 29. januara.

U takmičarskom dijelu programa festivala "Kustendorf", pod sloganom "Umjetnost iznad svega", biće predstavljeno 14 filmova autora iz Srbije i još deset zemalja.

Za 16. "Kustendorf" bila su prijavljena 374 filma, a u takmičarskom dijelu za zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Srbije, Mađarske, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije