Film i serije

"Kozje uši" pokrenule "Prvi kadar"

"Kozje uši" pokrenule "Prvi kadar"
Foto: Srna | "Kozje uši" pokrenule "Prvi kadar"

BANJALUKA - Proslavljeni srpski glumci Gorica Popović i Lazar Ristovski otvorili su 11. međunarodni filmski festival "Prvi kadar" u Istočnom Novom Sarajevu na kojem će tokom pet dana biti prikazana 43 filma iz 20 zemalja.

Zajedno s njima festival su otvorenim proglasili i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva civilnih poslova BiH, Dobrinka Maksimović i Biljana Čamur-Veselinović.

Ristovski i Popovićeva dobili su nagrade "Prvog kadra" - pečat kneza Pavla.

Ristovski je rekao da "Prvi kadar" predstavlja pečat kinematografije u ovom dijelu RS, BiH i regiona, dok je Popovićeva ocijenila da je ovaj festival biser koji treba njegovati i čuvati.

Festival je otvoren projekcijom igranog filma "Kozje uši", u prisustvu glavne glumice Gorice Popović i autorske ekipe filma.

Ove godine festival će ugostiti značajna imena iz filmske umjetnosti, a više od trideset gostiju filmskih stvaralaca uveličaće atmosferu 11. "Prvog kadra".

Aleksandra Mitrić-Štifanić, umjetnički direktor i selektor festivala, kazala je da je ove godine fokus na domaćim i stranim dokumentarnim filmova s idejom da se publici prikaže presjek značajnih i umjetnički vrednovanih dokumentaraca, ali i veoma raznolik opseg tema kojima su se bavili dokumentaristi u posljednje dvije godine.

Dobrinka Maksimović, predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture RS, pozvala je građane Istočnog Sarajeva da posebnu pažnju posvete filmu "Lice Lafore", autora Denisa Bojića, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije