Film i serije

Kraljevska porodica "ismijana" u novoj crtanoj seriji "Princ"

Kraljevska porodica "ismijana" u novoj crtanoj seriji "Princ"
Foto: Screenshot/Instagram/ garyjanetti | Kraljevska porodica "ismijana" u novoj crtanoj seriji "Princ"
N.N.

HBO je sinoć na svojoj platformi HBO Maks emitovao svih 12 epizoda "Princa", satirične animirane serije koja se žestoko ruga britanskoj kraljevskoj porodici i zaposlenima u Bakingemskoj palati, a glavni lik je osmogodišnji princ Džordž.

Autor serije je Gari Džaneti, koji je producirao "Porodičnog čovjeka" i "Vill and Grace", a stvoren je na osnovu njegovog Instagram profila. Džaneti koji ima više od 900.000 pratilaca, već duže vreme pikira Vindsore komentarima na tom profilu, uglavnom kroz Džordžova usta.

Posljednje dve ili tri godine njegovi postovi sa malim princem, koji je u njima prilično zloban i ciničan, drzak, u nekima prikazan kao homoseksualac, imali su u prosjeku 300.000 sviđanja.

Iako završena prije nekoliko meseci, premijeru serije autori su odložili kada je u aprilu preminuo suprug kraljice Elizabete II, princ Filip.

U crtanom filmu nije pošteđen niko iz kraljevske porodice

Svoj dio ismijevanja dobili su i kraljica Elizabeta i njen pokojni suprug Filip, prestolonaslednik Čarls i njegova supruga Kamila, Džordžovi roditelji, Kejt i Vilijam, njegova sestra Šarlot i brat Luis. Naravno, i odbjegli vojvodski par, Megan i Hari.

Hari i Megan se ipak, useljavaju u mali stan u Los Anđelesu i pokušavaju da nađu posao. Hari je prikazan kao neko ko je toliko izgubljen u stvarnom svijetu da ne razumije kako se kupuje mlijeko u supermarketu i zadivljen je kako frižider radi.

Džordž maltretira svog batlera Ovena, tražeći šolju čaja koji nema ukus "mokraće" i koji je uglavnom užasno stvorenje koje se beskrajno ulizuje svojoj prabaki kraljici.

Njegov djed Čarls je pepeljuga i stalno se žali, Kamila ne govori. Pokojni princ Filip, zbog kojeg je premijera odložena, prikazan je kao starac koji nerazumljivo mrmlja i ne može ni sam da žvaće hranu, a kraljica je arogantna i neosjetljiva na nasilje.

Gari Džaneti dao je glas Džordžu, a mnoge britanske i američke zvijezde su drugi likovi. Na primjer, Orlando Blum je pozajmio glas princu Hariju, dok je Sfi Tarner Džordžova sestra Šarlot.

Iako su sa godinama očvrsnuli u britanskoj monarhiji, koliko god im bilo teško, svjesni da nisu nedodirljivi, kraljevske rezidencije svakako nisu prasnule u smijeh gledajući seriju. Od njih se ne očekuju reakcije, bar ne javno.

Zato su se, čak i nakon objavljivanja prvog trejlera prije nekoliko dana, kada je moglo da se nasluti u kom smijeru stvari idu, oglasili mnogi koji su smatrali da je sama ideja o crtanom filmu sramotna, posebno zato što je osmogodišnji dječak je u centru pažnje. Čak i neki žestoki kritičari monarhije smatraju da je takva karikatura djeteta nedopustiva i štetna po mentalno zdravlje, prenosi B92.

Što se tiče televizijskih kritičara, oni su podijeljeni. U prvim reakcijama gledanost serije je mlaka, a najveća opaska opet je vezana za Džordža. "Princ" po stilu animacije mnoge podsjeća na Džanetijev bestseler "Porodični čovjek", ali i na sličnosti princa Džordža sa ciničnom bebom Stjui Grifin iz te serije.

Kažu da je "Princ" kraljevska verzija Stjuija, samo znatno manje smiješna.

Kritičari takođe kažu da je Džaneti, stvarajući lik, upao u zamku najlakšeg pravca i krenuo "stazama malog tiranina".

Neko je napisao da je previše lako izgraditi satiru o djetetu iz pakla koje se prema ljudima odnosi sa prezirom i ogorčenjem, umjesto da stvara složen lik ljut na dijete koje ne zna kako da se ponaša u svojoj čudnoj porodici.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije